RKPblog

Predavanje Filipa Gembeca u Radioklubu PazinNovu sezonu predavanja u Radioklubu Pazin sa zadovoljstvom otvaramo Filipom Gembecom, mladim entuzijastom iz Pule koji se bavi prilično zahtjevnom i naprednom elektronikom - programiranjem i primjenom FPGA čipova. Za manje upućene, FPGA čipovi su univerzalni intergrirani sklopovi koji sadrže veliki broj osnovnih logičkih elemenata (AND, NAND, OR, NOR, XOR, NOT) koje se programiranjem mogu pretvoriti u čip proizvoljne digitalne funkcionalnosti, od jednostavnih sklopova pa sve do procesora posebne namjene.

Filip Gembec ima 19 godina i dolazi iz Pule. Završio je Tehničku školu u Puli, smjer Tehničar za elektrotehniku, a kao maturalni rad izradio je soft procesor modeliran u Verilogu. Hobist je elekrotehnike s naprednim znanjem o FPGA sustavima. Kreativnim pristupom rješava tehničke probleme i izrađuje niz projekata s mikroračunalima i FPGA upravljačima. Iskusan je u Xilinx Vivado razvojnom okruženju i Verilog hardware opisnom jeziku. Dobro poznaje digitalnu elektroniku i računalne arhitekture. Primjenjuje Arduino, NodeRed, MQTT, SbC, GoLang, KiCAD, Fusion360 i druge alate i tehnologije.

U predavanju "FPGA - što i kako?" pričat će o FPGA arhitekturi, proizvođačima takvih integriranih sklopova, objasnit će svoj odabir proizvođača, pokazat će u kratko proces dizajniranja digitalnog sklopa u FPGA i na kraju simulacije sintezu i implementaciju dizajniranog sustava.

Predavanje će se održati u učionici Radiokluba Pazin, M. B. Rašana 2/4 (potkrovlje), u srijedu 14. 9. 2022. s početkom u 20:00. Iako se radi o naprednijoj materiji, prisustvovati mogu svi uzrasti, neovisno o predznanju.

STEM2022Nakon pandemijske pauze, s ovom školskom godinom krećemo s novom sezonom STEM radionica za djecu i mlade u Radioklubu Pazin. S iskustvom prethodnih STEM radionica od 2017. godine, razgovorima s drugim udrugama i mentorima i našeg promišljanja, ove radionice želimo dignuti na višu razinu novim konceptom:

1. radionice će se plaćati 160,00 kn mjesečno, kao članarina udruge Radioklub Pazin;
2. broj polaznika ograničili smo na jednu grupu od najviše 16 polaznika, s redovitim tjednim sudjelovanjem tijekom cijele školske godine (10 mjeseci, 2 sata tjedno, 70 sati godišnje), pri čemu će se raditi prema edukativno-projektnom planu i programu rada.

Rad s tolikom djecom tijekom cijele školske godine, uz stalne novitete u STEM području, zahtijeva i znanje i veliki angažman mentora oko priprema i održavanja takvih radionica. Također, udruga ima troškove rada i održavanja, a želimo i kontinuirano opremati učionicu novim alatima, opremom, STEM kitovima i literaturom, pozivati vanjske gostujuće predavače, odlaziti na izložbe, smotre i natjecanja. Želja nam je, uz postojeću glavnu učionicu za edukacije, postaviti i opremiti dodatnu konstruktorsku učionicu sa stalnom postavom alata i opreme namijenjenu praktičnom elektrotehničkom radu. Da bi sve to bilo moguće, da bi se dizala kvaliteta radionica i osigurala dugoročna održivost, potrebna su financijska sredstva, kao i svakoj drugoj sličnoj udruzi i aktivnosti. Prikupljena članarina raspodijelit će se 50% za honorare mentorima, a 50% za režije, opremanje učionice i ostale aktivnosti i troškove vezane za radionice. Tome ćemo i dalje dodavati eventualne donacije dobrih ljudi i tvrtki koji žele pomoći u edukaciji djece i opremanju udruge. Radioklub će samoinicijativno odlučiti o eventualnom stipendiranju nekog polaznika.

S obzirom na ograničene resurse i želju da radimo kvalitetnije, naprednije i sistematski, ograničili smo broj polaznika na jednu grupu od 16 polaznika, koliko imamo radnih mjesta u učionici. Termin će biti jednom tjednom, svaki radni tjedan sukladno školskom rasporedu, s blokom od dva školska sata, navjerojatnije petkom u 19:00. Radit će se prema planu i programu prema strukturi i preferencijama polaznika. Pri tome će se kombinirati edukativni i praktični rad u kojem će polaznici samostalno ili timski tijekom godine naučenim znanjem moći raditi jedan ili više projekata prema vlastitom odabiru. Što smo i kako radili do sada može se vidjeti Facebook grupi "Pazin IT" i na web stranicama udruge www.rkp.hr.

Zainteresirani kandidati, djeca i mladi od 1. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole, prijavljuju se preko prijavnice na poveznici zaključno do utorka 13. rujna 2022. u ponoć, a glavni kriterij odabira polaznika bit će motivacijski tekst unutar prijave (redoslijed prijava, uzrast, iskustvo, dosadašnje sudjelovanje, mjesto boravka, ocjene, socijalni status i slično nisu presudni kriteriji).

Prijava kandidata: https://bit.ly/stemradionice2022

Sve dodatne informacije dostupne su porukama ili na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Hvala svima na interesu i vidimo se na novim radionicama!🙂

GoranZgrablićRetinaliPazinU srijedu, 5. lipnja 2019. u 19:00 u Radioklubu Pazin održat će se znanstveno-stručno predavanje, prilagođeno laicima, na temu "Putovanjem kvantnim pejzažima do efikasnije žetve sunčeve energije" koje će održati dr. sc. Goran Zgrablic, viši predavač na Politehnika Pula.

Retinal je fotoosjetljiva molekula koju koriste mnoga živa bića za detekciju svjetlosti, a nalazi se i u ljudskom oku gdje pretvara svjetlost u električni signal koji potom putuje od oka do mozga. Smatra se da bi i retinal mogao biti srce budućih fotonaponskih ćelija koje ne bi bile bazirane na poluvodičkoj tehnologiji već bi ulogu pretvarača svjetlosti u električnu struju preuzele organske molekule koje je puno lakše i jeftinije proizvesti.
No, da bi takve ćelije izašle na tržište potrebno je prethodno shvatiti kako, koliko brzo i kamo rijeka energije "struji" kroz retinal nakon što svjetlost pobudi elektrone na višu energetsku razinu. U ovom predavanju pokušat će se na laički način objasniti kako kombinacijom eksperimenta s ultrabrzim laserskim sustavima i složenih kvantnih proračuna koji se vrte na superračunalima možemo mapirati kvantni pejzaž retinala, kako ga se može modificirati, a sve s ciljem da se postigne što efikasnija žetva sunčeve energije

Dr. sc. Goran Zgrablić, viši predavač i viši znanstveni suradnik, rođen je u Puli gdje završava osnovnu školu te gimnaziju. Godine 2000. završava studij fizike na PMF-u u Zagrebu, a potom 2001. odlazi u Švicarsku gdje započinje doktorski studij na Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne. Titulu doktora znanosti iz biofizike stječe 2006. godine, a iste godine počinje raditi na tršćanskom Sincrotrone gdje nastavlja s ekperimentalnim radom do kraja 2016. Do danas je objavio dvadeset znanstvenih radova u svjetski relevantnim časopisima s ukupno preko 500 citata. Tečno govori engleski, francuski i talijanski jezik. Od 2012. radi kao nastavnik na Politehnici Pula gdje u zvanju višeg predavača predaje fiziku, mjerne tehnike i ekologiju.

Vidimo se!

PuljakFlyer
Radioklub Pazin poziva na javno predavanje prof. dr. sc. Ivica Puljak na temu "Što (još) ne znamo?" koje će se održati u Dvorani Istra pazinskog Spomen doma, u srijedu, 13. veljače 2019. godine u 19:00 sati, nakon što će tijekom dana održati više predavanja u pazinskom vrtiću, osnovoj i srednjoj školi.
Prof. dr. sc. Ivica Puljak poznati je fizičar, redovni profesor na FESB-u u Splitu, član CERN-a u kojem je vodio tim od preko 100 svjetskih znanstvenika koji su pronašli Higgsov bozon, gostujući je profesor na više svjetskih sveučilišta, (ko)autor brojnih znanstvenih i sturčnih radova, a uz brojna stručna predavanja u svijetu proteklih je godina održao preko 450 predavanja za djecu, mlade i građane diljem Hrvatske.
Od čega je izgrađen svemir? Kako oplođeno jaje postane ljudsko biće? Kako mozak proizvodi svijest? Je li vrijeme iluzija? Zašto umiremo? Što se dogodilo Neandertalcima? Zašto spavamo? Gdje i kada se pojavio život na Zemlji? Jesmo li sami u svemiru? Ovo su samo neka od pitanja na koje moderna znanost (još) ne zna odgovor. Istovremeno su to vrlo živa područja istraživanja, koristeći znanstvenu metodologiju i modernu tehnologiju. Neke odgovore ćemo vrlo vjerojatno brzo saznati, a neke ćemo ostaviti u naslijeđe generacijama koje dolaze. Kao ljudski rod napravili smo izuzetno veliki napredak u razumijevanju prirode, a mnoga otkrića su još uvijek pred nama. U ovom predavanju dotaknut će se neka od najzanimljivijih pitanja na koja još ne znamo odgovor, kao poticaj za razmišljanje i diskusiju.
Ulaz slobodan.

LendvajIRIMOno što su supružnici Bakic s ekipom iz udruge IRIM - Croatian Makers potpomognuti donatorima i sponzorima napravili za djecu i mlade (ali i odrasle) u Hrvatskoj proteklih godina s micro:bitom, mBot robotima i robotičkom ligom, 3D printerima i drugim STEM rješenjima liči više na bajku nego na stvarnost. Ne čekajući trome institucije i sustav da mlade u pravoj dobi upoznaju s modernim tehnologijama koje su svuda oko nas i kojima će se baviti kad odrastu, preuzeli su stvar u svoje ruke i ad-hoc preplavili Hrvatsku uređajima i znanjem i time pokrenuli lavinu i revoluciju.

Imamo čast ovog utorka, 27. studenog 2018. u 20:00 u Radioklub Pazin ugostiti Vlado Lendvaj, glavnog edukatora IRIM - Croatian Makers, da nam iz prve ruke ispriča kako su nastali udruga IRIM i projekt Croatian Makers, što su sve napravili kroz STEM revoluciju proteklih godina, na čemu sada rade i koji su im planovi za budućnost.

Pozivamo svih na ovo iznimno predavanje! Vidimo se!

45788029 10156920730709430 2820531789519388672 oU subotu, 10. studenog 2018. godine, održana je cjelodnevna besplatna radionica o programerskom razvojnom alatu Microsoft Xamarin. Radioklub Pazin je bio jedan od šezdesetak lokacija u svijetu na kojima se tog dana na ovakav način obilježavao dan Xamarina, i jedina lokacija u regiji. Petnaestak sudionika kroz praktičan se rad upoznalo s načinom razvoja multiplatformskih aplikacija za Windowse, Android i iOS. Praktičan rad bio je praćen čestim i brojnim pitanjima i diskusijom, pretežno u usporedbi sa sličnim razvojnim alatima i bibliotekama. U prvom je dijelu Ivan Čuljak pokazao primjer razvoja aplikacija i njihovog testiranja u emulatoru, a Miljenko Cvjetko je u drugom dijelu demonstrirao razvoj bindingsa.

Zadovoljstvo ovakvom radionicom potvrđeno je i prijedlogom i iskazanim interesom za slične buduće radionice.

Hvala svim sudionicima na dolasku i vidimo se ponovo na nekoj od idućih.

43565361 10156888106219430 5029112665859948544 oPovodom globalnog Xamarin Bootcampa Miljenko Cvjetko, Ivan Čuljak i Radioklub Pazin organiziraju cjelodnevnu besplatnu radionicu o razvoju Xamarin.Forms aplikacija. Radionica će se održati u učionici Radiokluba Pazin, M. B. Rašana 2/4, Pazin, u subotu 10.11.2018. od 10:00 do 16:00, s pauzama i besplatnim ručkom na lokaciji radionice.

Radionica će uz malo priče i puno praktičnog rada proći razvoj Xamarin.Forms aplikacija od osnova do kompliciranih projekata. Cilj je tijekom dana proći kroz veliki broj tema s kojima se susrećemo prilikom Xamarin.Forms razvoja te objasniti kako ih hendlati. Cijela radionica bit će potkrijepljena konkretnim praktičnim primjerima, slajdovi će se koristiti minimalno, a poželjno je da polaznici na svojim računalima rade prikazane primjere, usput istražuju što je sve još moguće i dostupno te pitaju što više pitanja.

Neke od tema koje će biti obrađene:
- kako radi Xamarin.Forms te koji su izazovi, a koje prednosti,
- osnovni vizualni elementi,
- osnovna navigacija te različite opcije naprednije navigacije,
- prilagođavanje vizualnih elemenata,
- dodavanje novih vizualnih elemenata koji nisu dostupni u Xamarin.Forms,
- animacije, tranzicije, 2D engine, slike i ostale stvari potrebne za implementaciju ideja dizajnera,
- opcije za lokalno pohranjivanje podataka,
- komunikacija s Internetom, obrasci za ponavljanje i cache upita te background workeri,
- tips'n'tricks,
- izrada bindinga ("wrappera") za third-party SDK,
...i ostalo zanimljivo i korisno.

Radionica je namijenjena svima, uz poželjno predznanje programiranja i razvoja aplikacija. Zbog ograničenog broja mjesta, obavezne su prethodne prijave: http://bit.ly/xamarinpazin18

Iako u prostoru radionice postoje računala, poželjno je da polaznici sa sobom donesu vlastita računala s instaliranim Visual Studiom for Windows ili Visual Studiom for Mac. Uz njih bi bilo poželjno imati Google emulator za Android te instaliran Intelov HAXM kako bi Android x86 image mogao brzo raditi. Na Apple računalima potrebno je imati i XCode za uspješan build iOS aplikacija.

Ivan Čuljak je .NET freelance developer koji voli Xamarin i Azure, a obožava automatizirati što god je moguće. Kada ne razvija nešto novo, spašava nešto naslijeđeno ili savjetuje (još uvijek) s entuzijazmom, testira i ruši nove tehnologije u potrazi za nečim iskoristivim. Često predaje i drži radionice na IT konferencijama. Više: https://www.linkedin.com/in/culjakivan/

Miljenko Cvjetko je senior developer u Xamarinu. Posebno ga zanimaju Linux i druga opensource rješenja. Redovit je predavač na raznim IT konferencijama. Više: https://www.linkedin.com/in/miljenko-cvjetko/

Radioklub Pazin udruga je tehničke kulture s preko 45 godina staža. Osim radioamaterskih aktivnosti, tečajeva i natjecanja, organizira predavanja s informatičkim i drugim tehničkim temama, te radionice i kampove za djecu i mlade. Više informacija: http://www.rkp.hr

Xamarin je tvrtka u vlasništvu Microsofta, osnovana 2011. godine od strane developera koji su stvorili Mono, Mono za Android i MonoTouch, što su cross-platform implementacije Common Language Infrastructure (CLI) i Common Language Specifications (Microsoft .NET). Koristeći C# i opensource Xamarin alate developeri mogu pisati nativne Android, iOS i Windows apliakcije s nativnim korisničkim sučeljem. Trenutačno je u svojetu preko 1,4 milijuna developera koji koriste Xamarin alate u 120 zemalja. Xamarin homepage: www.visualstudio.microsoft.com/xamarin

Event homepage: http://www.monkeyfest.io
Hashtag: #MonkeyFest18

Sve dodatne informacije: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

43508921 10156849610469430 9018666070097002496 oProteklu srijedu, 17.10.2018., Tomo Krajina je u Radioklub Pazin pred desetak prisutnih i brojnih online gledatelja održao predavanje o raznim aspektima objavljivanja svojih projekata u opensource obliku, sudjelovanja u takvim projketima, prednostima i manama, a sve iz svog osobnog desetogodišnje iskustva.
Snimka: https://www.youtube.com/watch?v=hUZ81CIWQiI (poradit ćemo na kvaliteti)

TomoKrajinaOSOvog tjedna nam u Radioklub Pazin kao predavač ponovo dolazi developer Tomo Krajina. Programi otvorenog i slobodnog programskog koda (Free Libre and OpenSource Software) su već općepoznati i široko prihvaćeni programi, a Tomo će nam iz svojeg dugogodišnjeg iskustva iznijeti niz praktičnih iskustava, prednosti i mana sudjelovanja u takvim projektima.

Zašto (ne) sudjelovati u open source projektima, kako (ne) odabrati projekte, zašto nešto (ni)je zaživjelo nakon opensourceanja, koliko vremena i energije uzima open source, isplati li se open source, zašto možete biti odbijeni iz opensource projekta, zašto komunikacija u svijetu opensourcea (ponekad) izgleda kao beskonačna svađa, kako i zašto nastaju i nestaju opensource projekti, koja je motivacija vlasnika projekata, a koja onih koji šalju svoje ispravke/priloge/prijedloge, kakve posljedice imaju razlike u motivacijama i dr. niz je zanimljivih pitanja na koja će Tomo kroz predavanje, ali i diskusiju, pokušati dati najbolje odgovore.

Tomo Krajina je developer, git evangelist, open source entuzijast, a u slobodno vrijeme pasionirani biciklist i planinar. Prvi (ozbiljan) open source doprinos dao je još 2010. godine i od tada je opensorsao 50-tak projekata. Od toga je desetak "zaživjelo". Primio ~150 pull-requesta, "obradio" ~130 prijavljena buga i poslao 30-40 pull-requesta na tuđe projekte.

Github profil: https://github.com/tkrajina

Vidimo se ove srijede u 19:00!

43150955 10156837148519430 659596656135634944 oSinoć je u Radioklubu održana 5. ovogodišnja radionica za djecu i mlade. Prvi petak u mjesecu rezervirali smo za početnike, nove polaznike i najmlađe, kako bi se njima mogli posebno posvetiti, raditi polako i jadnostavnije primjere.

Odaziv je bio iznad svih očekivanja. Došlo je čak dvadeset novih polaznika raznih uzrasta od 1. do 6. razreda, a najviše trećaša. S iskusnim polaznicima u ostalim grupama imamo ukupno prijavljenih čak 49 polaznika, što je više nego dvostuko od lanjskog prosjeka dolazaka.

Veseli nas veliki broj ovogodišnjih polaznika. To opravdava ovogodišnjiu podjelu u 4 grupe polaznika s obzirom na njihovo predznanje, tako da se radi lakše i kvalitetnije s manjim grupa sličnog znanja.

Hvala na dolascima i nastavljamo dalje tijekom cijele školske godine, petkom u 19:00 prema rasporedu kojeg redovito objavljujemo na Facebook grupi https://www.facebook.com/groups/pazinit/ i zajedničkoj Viber grupi. Sve informacije mogu se dobiti na 098366346 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Potkategorije

Joomla templates by a4joomla