RKPblog

microbitTreću ovogodišnju microbit radionicu posjetila je i TV Istra, te napravila kraći prilog u kojemu su glavnu ulogu imali polaznici radionice. Međutim, zanimljivost je da je ovoga puta radionica bila podijeljena na tri dijela: dio za nove polaznike, dio za iskusne polaznike, te dio za polaznike elektroničare.

RKPedu PazinIT učionica 2018Za kraj veljače, u srijedu, 28., Marko Guštin imao je svoje prvo predavanje u sklopu RKPedu / PazinIT projekta. U nešto više od sat vremena prikazao je najpoznatije računalne programe za 3D modeliranje. Posebno je istaknuo Catiu i SolidWorks u kojem je pokazao izradu ključa. Dvadesetak polaznika posebno je zanimalo kakva je veza između ovakvih programa i programa za ispis 3D printerom, te kakve su mogućnosti renderiranja nacrtanih modela.

dbDamir Bulić ovog je četvrtka, 22. veljače, u skoro dvosatnom izlaganju odlično prezentirao probleme i vlastita rješenja u konverzijama baze podataka. Konverzija baza podataka iz jednog formata u drugi obuhvaća konverziju podataka i konverziju SQL koda (procedura, triggera itd.).

microbitU petak navečer, od 19:00 sati, trinaestoro osnovnoškolaca ponovo je sjelo za računala i uspješno izvršavalo programske zadatke na microbit računalima. Kao i na skoro svakoj radionici do sada, pojavila su se i neka nova lica, što organizatore posebno veseli. Radionicu je i ovoga puta vodio Ivan Guštin, a rrađeni su razni zadaci: od jednostavnijih za nove polaznike, do kompliciranijih za iskusnije. Radioklub Pazin sada ima na raspolaganju i prijenosna računala i microbit računala, pa je izvođenje radionica puno jednostavnije. Mjesta za nove polaznike uvijek ima, i uvijek im se radujemo isto kao i stalnim polaznicima. Radionice su otvorene za sve uzraste i potpuno besplatne, a za njih nije potrebno predznanje.

Predavanje - Damir BulićU četvrtak, 22. veljače u 20:00, developer i poduzetnik Damir Bulić iz Pule održat će predavanje na temu konverzija baza podataka. Konverzija baza podataka iz jednog formata u drugi obuhvaća konverziju podataka i konverziju SQL koda (procedura, triggera itd.). Pričat će o oba područja i pokriti teme struktura podataka, sličnosti i razlika, ali i teme leksičkog i semantičkog parsiranja i statičke analize SQL koda. Na kraju će predstaviti kako će navedene tehnologije iskoristiti za cloud rješenje - online SQL manager sa sasvim neobičnim mogućnostima.

Micro:bit radionica za mlade

Nabavkom većeg dijela planirane opreme za učionicu Radiokluba Pazin stvorili su se uvjeti za nastavak predavanja i radionica za sve uzraste.

U terminu petkom u 19:00 bit će predavanja, radionice i mentorirane slobodne aktivnosti za djecu i mlade. Osim predavanja s konkretnom i najavljenom temom, radionica s microbitovima i ostalom opremom, u tom terminu će djeca i mladi mogu doći bez obaveze, slobodno raditi i pitati sve što ih zanima iz STEM područja i s rasploživom opremom, uz uvijek dežurnog odraslog mentora koji će ih voditi, educirati i pomoći im. Želimo djeci omogućiti kontinuirani rad na dugotrajnijim projektima i radovima, uz mentorstvo odraslih, i - ukoliko žele - s njima ići na smotre radova i natjecanja.

Ovaj petak, 16. veljače 2018. u 19:00 počinjemo ponovo s microbitovima, uz dogovor i prijedloge za buduće teme i nabavku opreme.

Pozovite i ostalu djecu i mlade, a sadržaj ćemo prilagođavati uzrastu, željama i mogućnostima. Tražimo i suradnike-volontere za radionice s djecom i mentoriranje. Pitanja i prijedloge šaljite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Vidimo se petkom u 19:00!

radionica8Zahvaljujući donatorima nabavili smo veći dio planirane opreme za učionicu imamo uvjete za nastavak predavanja i radionica za odrasle. U uobičajenom terminu srijedom u 20:00 (uz eventualne iznimke) imat ćemo predavanja, radionice, razmjene iskustva, zajedničko rješavanje problema iz prakse i slično. Ovu srijedu, 14.2.2018. predstavljamo privremene rezultate donatorske akcije, dovršavamo instalaciju i konfiguraciju računala pristiglih za učionicu, predstavljamo inicijalni plan i program rada Pazin IT sekcije i RKPedu projekta Radiokluba Pazin, primamo prijedloge za nabavku opreme, te prijedloge tema i predavača za predavanja i radionice. Pridružite nam se ili šaljite prijedloge na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Posebno se radujemo ponudi vaših predavanja i radionica. Vidimo se srijedom u Radioklubu Pazin!

 

anki 2017Odličan uvod u novu sezonu predanja, tečajeva i radionica iz područja tehničke kulture napravio je Tomo Krajina svojim predavanjem o učenju metodom vremenski raspoređenog ponavljanja. Objasnio je kako je jedno od rješenja za učenje i 'open source' aplikacija zvana Anki (Anki spaced repetition flashcards). Anki je posebno popularan među ljudima koji uče strane jezike i studentima medicine (za učenje anatomije), ali može se koristiti za učenje činjenica, definicija, zvukova, slika, teorema, zakona i sličnog.

anki 2017Svi mi smo prošli kroz 12-16 godina redovitog školovanja, a neki i više. Nakon svih tih godina stalnog učenja, imamo li dobar odgovor na pitanje: kako efikasno učiti? Odgovor je obično zbrka riječi s puno "pažljivo slušaj", "čitaj", "prepisuj", "ponavljaj", "potcrtavaj", "vježbaj", "radi bilješke", "čitaj naglas"... itd. Predavanje o Ankiju, jednom od načinu učenja, održati će u srijedu, 4. listopada 2017. godine, Tomo Krajina, i time otvoriti ovogodišnju sezonu RKPedu / Pazin IT programa.

microbit završna radionica 2017Sinoć je u Radioklubu Pazin radionicom i druženjem završen prvi ciklus od 10 radionica s microbitovima, edukacijskim računalima namijenjenima prvenstveno osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Polaznicima su podijeljena priznanja za sudjelovanje, a najboljima i prigodni pokloni. Na svakoj je od ovih radionica bilo petnaestak osnovnoškolaca, a na polovici je interes toliko porastao da su se paralelno odvijale dvije radionice: za početnike i napredne.

Potkategorije

Joomla templates by a4joomla