RKPblog

gajšakRKPU petak, 15. lipnja. 2018. u Radioklubu Pazin gostovao je Albert Gajšak, mladi konstruktor i poduzetnik iz Karlovca. Ispričao je kako je spontano, za svoj gušt, napravio igraću konzolu baziranu na Arduinu i ekranu starog Nokia mobitela, a po uzoru na nekadašnji GameBoy. Projekt je bio toliko zanimljiv da ga je prestavio drugima, na raznim natjecanjima na kojima je osvojio i nagrade, na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike - CES u Las Vegasu, a zatim nakon velikom uspjeha crowdfunding kampanje na Kiskstarteru pokrenuo tvrtku CircuitMess sa samo 18 godina. Sada zapošljava 6 djelatnika i tu igraću konzolu pod imenom MakerBuino prodaje u kit-kompletu diljem svijeta.

Oko 25 sudionika, od kojih polovica djece, s pažnjom je i divljenjem slušalo iskustva mladog poduzetnika, te postavljalo mu brojna pitanja i nakon samog predavanja. Djeca su tražila autograme, a Radioklub Pazin je tom prilikom kupio 4 kompleta MakerBuina koje će djeca slagati i programirati na radionicama za mlade koje se održavaju petkom u 19:00 u učionici Radiokluba.

albert gajsak razvaljuje ces 2018 amazon zeli distribuirati makerbuino sg3di8Ovog petka, 15.6.2018. u 19:00 sati u Radioklubu Pazin gostuje Albert Gajšak iz Karlovca koji je sa samo 18 godina napravio igraću konzolu MAKERbuino za koju je na crowdfunding kampanji prikupio 10 puta više sredstava od planiranih, a sada je kroz svoju tvrtku Circuitmess prodaje po cijelom svijetu.

Ljubav prema videoigrama spojio je sa STEM znanjima i aktivnostima, a kao rezultat toga nastala je igraća konzola. Nakon velikog uspjeha crowdfunding kampanje i osvojenih brojnih nagrada, kreće na CES - najveći sajam elektronike u Las Vegasu i osniva tvrtku, nakon čega njegovu konzolu počinju prodavati vodeći svjetski webshopovi.

Kako je uopće krenuo u STEM vode, kako je došlo do ideje za MakerBuino i da se od tog hobističkog projekta napravi komercijalni proizvod, kako se s 19 godina vodi firma od 6 ljudi i prodaje globalno te koji su planovi za budućnost saznat ćemo ovog petka od samog Alberta koji gostuje u Radioklubu Pazin.

Vidimo se, a posebno očekujemo mlade!

Neslužbena biografija: https://www.biografija.com/albert-gajsak/
Web stranica projekta: https://www.makerbuino.com
Kickstarter kampanja: https://www.kickstarter.com/projects/albertgajsak/makerbuino-a-diy-game-console
Pobjeda na Idea Knockoutu: https://www.bug.hr/startup/albert-gajsak-ne-spavam-nikad-radio-sam-i-na-bozic-i-sada-je-makerbuino-2110
Uspjeh na CES-u: https://www.telegram.hr/zivot/albert-gajsak-rasturio-je-na-ces-u-u-vegasu-sad-kad-su-se-dojmovi-slegli-napisao-nam-je-dnevnik/
Forbes: https://www.forbes.com/sites/jasonevangelho/2018/01/05/retro-gaming-to-spark-imaginations-at-ces-2018/
HRT emisija "U svom filmu": https://hrti.hrt.hr/video/show/4346881/u-svom-filmu-albert-gajsak-6-veljace-2018

lemljenje 2018Nakon vrlo uspješne prve radionice lemljenja s različitim uzrastom, nastavili smo s istom temom, ali u malo zahtjevnijem okruženju. Na večerašnjoj 19. radionici naši mladi polaznici samostalno su lemili kit-komplete treptala s dvije LED diode, i za nagradu su izrađene sklopove odnijeli kući. Sklop su uspješno sastavili svi uzrasti, uključujući i 6-godišnjaka koji još ide u vrtić! Osnovnoškolci su se također jako dobro snalazili i lemljenju pristupali oprezno i vrlo pedantno.

microbitIako je početak blagdanskog vikenda, gužva na radionicama se ne smanjuje. Na početku smo djeci predstavili novu opremu (računala, robote, elektroniku) i najavili nove teme, a zatim smo ponovo radili u tri grupe - početna (radio veza među microbitovima), napredna (mjerenje brzine refleksa na microbitu) i stariji-elektroničari (programiranje RaspberryPi portova u Pythonu).

radionica lemljenja2018Na 19. radionici za mlade, održanoj 27. travnja, odlučili smo "riskirati" i napraviti još veći korak dalje - pokušati naučiti lemiti djecu uzrasta od vrtića do 6. razreda. Krenuli smo s kraćim uvodnim predavanjem gdje smo djeci objasnili što je to lemljenje, čime se i kako to radi, uz poseban naglasak na sigurnost i pažnju prilikom rukovanja alatima.

mBotovi u RKP u 2018Na 18. radionici po redu napravili smo još jedan korak dalje - u program smo ubacili mBot robote. Nakon uvodne prezentacije na kojoj su se djeca upoznala s time što su to mBotovi, koje su njihove komponente, kako ih se slaže, kako se njima upravlja i kako se za njih slažu programu, pristupili su praktičnom radu. U grupama su sastavili ukupno 5 mBotova te na njih postavili osnovne programe kako bi se roboti mogli voziti daljinskim upravljačem.

microbitTreću ovogodišnju microbit radionicu posjetila je i TV Istra, te napravila kraći prilog u kojemu su glavnu ulogu imali polaznici radionice. Međutim, zanimljivost je da je ovoga puta radionica bila podijeljena na tri dijela: dio za nove polaznike, dio za iskusne polaznike, te dio za polaznike elektroničare.

RKPedu PazinIT učionica 2018Za kraj veljače, u srijedu, 28., Marko Guštin imao je svoje prvo predavanje u sklopu RKPedu / PazinIT projekta. U nešto više od sat vremena prikazao je najpoznatije računalne programe za 3D modeliranje. Posebno je istaknuo Catiu i SolidWorks u kojem je pokazao izradu ključa. Dvadesetak polaznika posebno je zanimalo kakva je veza između ovakvih programa i programa za ispis 3D printerom, te kakve su mogućnosti renderiranja nacrtanih modela.

dbDamir Bulić ovog je četvrtka, 22. veljače, u skoro dvosatnom izlaganju odlično prezentirao probleme i vlastita rješenja u konverzijama baze podataka. Konverzija baza podataka iz jednog formata u drugi obuhvaća konverziju podataka i konverziju SQL koda (procedura, triggera itd.).

microbitU petak navečer, od 19:00 sati, trinaestoro osnovnoškolaca ponovo je sjelo za računala i uspješno izvršavalo programske zadatke na microbit računalima. Kao i na skoro svakoj radionici do sada, pojavila su se i neka nova lica, što organizatore posebno veseli. Radionicu je i ovoga puta vodio Ivan Guštin, a rrađeni su razni zadaci: od jednostavnijih za nove polaznike, do kompliciranijih za iskusnije. Radioklub Pazin sada ima na raspolaganju i prijenosna računala i microbit računala, pa je izvođenje radionica puno jednostavnije. Mjesta za nove polaznike uvijek ima, i uvijek im se radujemo isto kao i stalnim polaznicima. Radionice su otvorene za sve uzraste i potpuno besplatne, a za njih nije potrebno predznanje.

Potkategorije

Joomla templates by a4joomla