RKPblog

42151323 10156800416714430 8862052011793711104 oSinoć je u Radioklubu održano predavanje "Uradi sam - analiza računalnih virusa" u kojemu je iskusni stručnjak za računalne viruse svjetskog glasa Vanja Švajcer pričao o najčešćim aktualnim metodama širenja virusa, potrebnim znanjima za njihovu detekciju i analizu, a najviše o alatima i web servisima koji pomažu u forenzici. Predavanje je sa zanimanjem pratilo dvadesetak sudionika, od čega trećina srednjoškolaca, a osim iz Pazina došli su sudionici iz Umaga, Kanfanara i Labina, čime predavanja u našem klubu sve više postaju regionalna, a ne samo gradska. Hvala svima na dolasku i vidimo se na idućem predavanju.

vanjašVelika nam je čast i zadovoljstvo u Radioklub Pazin ugostiti Vanju Švajcera, vrhunskog stručnjaka svjetskog glasa za računalne viruse.

U srijedu, 19. rujna u 20:00 Vanja će nam kroz prezentaciju pokazati koje funkcije možemo očekivati od računalnih virusa na primjeru par interesantnijih napada i kako kreirati mini laboratorij za analizu zlonamjernih programa koristeći isključivo besplatne alate i internetske servise.

Vanja švajcer ima preko 20 godina ("ali još uvijek ne dovoljno", kako kaže on) iskustva na analizi računalnih virusa i ostalih programa zle namjere. Radio je za Sophos i HP, a sada je zaposlen kao istraživač u Ciscovom timu za Threat Intelligence - Talos. Osim toga, već niz godina piše kolumnu za časopis Mreža.

Vidimo se!

41399500 10156783854719430 8425298999371628544 oU srijedu, 12. rujna Nenad Devetak iz Valbandona je predstavio svoj električni Daewoo Tico, pregrađenog u samogradnji. Okupljenima je ispred Radiokluba Pazin pokazao sam auto, sve dijelove električnog pogona, a nakon tog aje u učionici Radiokluba detaljnije pričao o nastanku ideje i motivaciji za tako nešto, nabavci i troškovima potrebnih dijelova i pregradnji, postupku atestiranja i tehničkog pregleda, iskustvu i uštedama petogodišnje vožnje te sudjelovanju na brojnim natjecanjima, okupljanjima i seminarima vlasnika električnih vozila.

r07092018U petak, 14. rujna 2018. godine započela je treća sezona radionica za djecu i mlade. Prema novoj organizacija rada zbog velikog broja prijavljenih, u ovom terminu sudjelovalo je desetak polaznika Grupe A (niža razina). Ponavljano je gradivo obrađivano prethodne godine i rađeni primjeri prilagođeni toj skupini.

devetak

Ovogodišnju sezonu RKPedu/PazinIT predavanja srijedom započinjemo iznimno zanimljivim predavanjem Nenada Devetaka iz Fažane o tome kako je po sistemu “uradi sam” Daewoo Tico pregradio u električni auto.

Okupljanje započinje u srijedu, 12. rujna, 19:30 ispred Radiokluba Pazin gdje će svi zainteresirani moći osobno pogledati električni Tico, a nakon toga u 20:00 počinje predavanje s detaljima o tome kako je došlo do ideje za tako nešto, preko nabavke dijelova, registracije, sudjelovanja u Nikola Tesla EV Rally, pa do svakodnevnog korištenja i ušteda. A to nije jedini električni auto kojeg ima.

Pozivamo vas ovu srijedu u 19:30 ispred Radiokluba Pazin i na predavanje koje slijedi o ovom vrlo zanimljivom projektu i iskustvu.

gajšakRKPU petak, 15. lipnja. 2018. u Radioklubu Pazin gostovao je Albert Gajšak, mladi konstruktor i poduzetnik iz Karlovca. Ispričao je kako je spontano, za svoj gušt, napravio igraću konzolu baziranu na Arduinu i ekranu starog Nokia mobitela, a po uzoru na nekadašnji GameBoy. Projekt je bio toliko zanimljiv da ga je prestavio drugima, na raznim natjecanjima na kojima je osvojio i nagrade, na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike - CES u Las Vegasu, a zatim nakon velikom uspjeha crowdfunding kampanje na Kiskstarteru pokrenuo tvrtku CircuitMess sa samo 18 godina. Sada zapošljava 6 djelatnika i tu igraću konzolu pod imenom MakerBuino prodaje u kit-kompletu diljem svijeta.

Oko 25 sudionika, od kojih polovica djece, s pažnjom je i divljenjem slušalo iskustva mladog poduzetnika, te postavljalo mu brojna pitanja i nakon samog predavanja. Djeca su tražila autograme, a Radioklub Pazin je tom prilikom kupio 4 kompleta MakerBuina koje će djeca slagati i programirati na radionicama za mlade koje se održavaju petkom u 19:00 u učionici Radiokluba.

albert gajsak razvaljuje ces 2018 amazon zeli distribuirati makerbuino sg3di8Ovog petka, 15.6.2018. u 19:00 sati u Radioklubu Pazin gostuje Albert Gajšak iz Karlovca koji je sa samo 18 godina napravio igraću konzolu MAKERbuino za koju je na crowdfunding kampanji prikupio 10 puta više sredstava od planiranih, a sada je kroz svoju tvrtku Circuitmess prodaje po cijelom svijetu.

Ljubav prema videoigrama spojio je sa STEM znanjima i aktivnostima, a kao rezultat toga nastala je igraća konzola. Nakon velikog uspjeha crowdfunding kampanje i osvojenih brojnih nagrada, kreće na CES - najveći sajam elektronike u Las Vegasu i osniva tvrtku, nakon čega njegovu konzolu počinju prodavati vodeći svjetski webshopovi.

Kako je uopće krenuo u STEM vode, kako je došlo do ideje za MakerBuino i da se od tog hobističkog projekta napravi komercijalni proizvod, kako se s 19 godina vodi firma od 6 ljudi i prodaje globalno te koji su planovi za budućnost saznat ćemo ovog petka od samog Alberta koji gostuje u Radioklubu Pazin.

Vidimo se, a posebno očekujemo mlade!

Neslužbena biografija: https://www.biografija.com/albert-gajsak/
Web stranica projekta: https://www.makerbuino.com
Kickstarter kampanja: https://www.kickstarter.com/projects/albertgajsak/makerbuino-a-diy-game-console
Pobjeda na Idea Knockoutu: https://www.bug.hr/startup/albert-gajsak-ne-spavam-nikad-radio-sam-i-na-bozic-i-sada-je-makerbuino-2110
Uspjeh na CES-u: https://www.telegram.hr/zivot/albert-gajsak-rasturio-je-na-ces-u-u-vegasu-sad-kad-su-se-dojmovi-slegli-napisao-nam-je-dnevnik/
Forbes: https://www.forbes.com/sites/jasonevangelho/2018/01/05/retro-gaming-to-spark-imaginations-at-ces-2018/
HRT emisija "U svom filmu": https://hrti.hrt.hr/video/show/4346881/u-svom-filmu-albert-gajsak-6-veljace-2018

lemljenje 2018Nakon vrlo uspješne prve radionice lemljenja s različitim uzrastom, nastavili smo s istom temom, ali u malo zahtjevnijem okruženju. Na večerašnjoj 19. radionici naši mladi polaznici samostalno su lemili kit-komplete treptala s dvije LED diode, i za nagradu su izrađene sklopove odnijeli kući. Sklop su uspješno sastavili svi uzrasti, uključujući i 6-godišnjaka koji još ide u vrtić! Osnovnoškolci su se također jako dobro snalazili i lemljenju pristupali oprezno i vrlo pedantno.

microbitIako je početak blagdanskog vikenda, gužva na radionicama se ne smanjuje. Na početku smo djeci predstavili novu opremu (računala, robote, elektroniku) i najavili nove teme, a zatim smo ponovo radili u tri grupe - početna (radio veza među microbitovima), napredna (mjerenje brzine refleksa na microbitu) i stariji-elektroničari (programiranje RaspberryPi portova u Pythonu).

radionica lemljenja2018Na 19. radionici za mlade, održanoj 27. travnja, odlučili smo "riskirati" i napraviti još veći korak dalje - pokušati naučiti lemiti djecu uzrasta od vrtića do 6. razreda. Krenuli smo s kraćim uvodnim predavanjem gdje smo djeci objasnili što je to lemljenje, čime se i kako to radi, uz poseban naglasak na sigurnost i pažnju prilikom rukovanja alatima.

Potkategorije

Joomla templates by a4joomla