ImageU Pazinu i ostatku Istre se od 21. do 25. srpnja 2004. godine održavao prvi međunarodni susret mladih radioamatera – WWYC Meeting – Croatia 2004. Projekt koji se razvio u vrlo kratko vrijeme bio je dobro podržan od strane lokalne zajednice, kao i od strane našeg Saveza pa su mlade cure i dečki iz Radiokluba “Pazin” imali sve preduvjete da iskoriste sve mogućnosti koji nam ovaj kraj nudi. Jesmo li uspjeli? Možda je najbolje da to upitate sudionike susreta, a u ovom članku opisati će se što se kroz tih 5, za nas nevjerojatnih, dana događalo u Istri.

ImageUz kašnjenja nekoliko ekipa doček je prošao više nego zadovoljavajuće. Svi su stigli do prve večere, a izgubljenih nije bilo. S otvorenjem se počelo u srijedu, 21. srpnja u 17:00 u predivnoj plavoj dvorani naše stoljetne gimnazije, a u ime organizatora otvorio ju je Hrvoje Horvat - Hrle, 9A6XX. Potom je slijedila riječ dobrodošlice našeg gradonačelnika Nevena  Rimanića, a zatim i Petra Miličića, 9A6A – predsjednika HRSa, koji je naglasio kako je ovo bitan događaj za budućnost radioamaterizma. Nakon samog otvorenja Hrle, 9A6XX ponovno je preuzeo mikrofon te u kratkoj prezentaciji prisutnima objasnio sve o tome što će se događati na susretu i kako je do susreta uopće došlo.
ImageNakon uvodnog djela 9A6XX je govorio i o povijesti i razvoju WWYC kluba, a prezentacija je završena rođendanskom tortom povodom 5. godišnjice postojanja WWYC kluba. Osim te, kroz dva dana posjetitelji su imali prilike slušati o iskustvima s radioamaterskih ekspedicija; HC8N iskustvo podijelio je s nama Zoli, HA1AG, o C53M pričao je Rag, LA6FJA, o K1B avanturi na pacifiku pričao je Mario, S56A, da bi s egzotičnim ekspedicijama završio u svojoj prezentaciji Lee, G0MTN pričajući o svom iskustvu iz Nigera,
5U5Z. O aktivnosti mladih “kontestera” iz Luxemburga, LX5A pričala je Donata, SP5HNK, a slijedeće HST prvenstvo koje će se održati u Nišu početkom rujna predstavili su Goran, YT7AW i Marko, 4N1JA.
ImageZanimljiva je bila i prezentacija EU Sprint natjecanja koje je predstavio njegov začetnik Paolo, I2UIY. On nam je govorio o povijesti i razvoju tog natjecanja kao i načinu na koji se vrši provjera logova u tom natjecanju. Pozornost mladih “kontestera” vjerojatno je ipak najviše privukla prezentacija Timo Klimoffa, OH1NOA koji je pričao o putovanjima na različite “kontest” lokacije u svijetu i o tome kako mladi koji možda nemaju prilike imati svoju vlastitu kompetitivnu stanicu mogu ostvariti uspjeh.
Osvrtajući svoj razvoj rekao je da bi mladi trebali početi sa ozbiljnijim multi-op ekipama iz susjedstva radi stjecanja početnog iskustva. Osim toga bitno je i sudjelovanje na različitim radioamaterskim forumima, pomaganje u checkiranje logova i slično. Nakon sakupljanja iskustava, poznanstava i ostavljanja tragova u radioamaterskom svijetu stupanje bi u kontakt s određenim DX lokacijama trebao biti uspješan. Kako bi praktični potvrdio svoje teze u nastavku je pričao o svojoj CT8T aktivnosti uz koju se veže trenutni Europski rekord u CQWW CW natjecanju u najtežoj kategoriji “Single Operator, All Bands, High Power”.
ImageJoš jedna zanimljivost vezana uz ovu prezentaciju je i ta da se ona skoro niti nije održala jer se Timo ozljedio prilikom posjete Crnoj Gori. Jaka upala noge opažena je tek nekoliko sati prije prezentacije nakon čega je Timo iz Pazina prebačen u Pulsku bolnicu. Tamo je utvrđeno da mora na hitnu, ali sva sreća manju, operaciju. Kako je ipak trebalo čekati nekoliko sati za operaciju Timo je odlučio da će ipak ići nazad u Pazin i održati prezentaciju, a sa njom se kasnilo svega 20 minuta. Odmah iza prezentacije Timo je ponovno otišao u Pulu i u pratnji 9A5AEI, 9A8MM te njegove supruge uspješno obavio operaciju noge. Osim ovih prezentacija u večernjim satima svakog su se dana mogle pogledati video projekcije ekspedicija D68C i 3B9C, te DVD WRTC 2002.

ImageNakon prva dva dana prepuna prezentacija, petak je bio namijenjen potpunom opuštanju. Ujutro se nakon teškog buđenja krenulo cestama Istre do Poreča. Razgledavanje Poreča završilo je zajedničkom jutarnjom kavom, a samo nekoliko stotina metara dalje na otoku Sv. Nikola ekipa 9A0CI već se ozbiljno pripremala za IOTA natjecanje. Tu smo se na neko vrijeme pozdravili sa OH1NOA i njegovom suprugom koji su se pridružili HA1AG i njegovoj ekipi. Mi smo nastavili do Limskog kanala gdje nas je čekao brod koji nas je odveo na nekoliko atraktivnih lokacija u tom dijelu. Za oko većine zapeo je svjetionik na Sv. Ivanu na pučini za kojeg se već sada raspravlja o novoj WWYC aktivnost.
ImageUz ručak na brodu i kupanje svi smo oduševljeni krenuli u Rovinj, a zatim i Pazin. Večer u petak bila je predviđena za DX večeru. Uz gastronomske specijalitete Istre raspravljalo se o budućim aktivnostima, napretku našeg međunarodnog kluba, te novom ovakvom susretu – iako je prošlo tek pola susreta, većina je već sada pričala o novom. Dan je završio naravno druženjem do kasnih sati u prostorijama Radiokluba.

ImageVikend je za neke bio opušteniji dok je većina bila zaokupljena IOTA natjecanjem. Osim 9A0CI ekipe, na još jednu aktivnost s otoka uputila se multinacionalna WWYC ekipa – 9A2004YC. Oni su u nekoliko sati pripremili svoju lokaciju na Sv. Andriji pored Rovinja, te se u natjecanju pojavili u kategoriji Multi Operator 100W – operatori iz 5  DXCC i čak 2 YLke zasigurno su neobičan statistički pokazatelj. Od opreme koristili su FT1000MP, antena za gornje bandove bila je obična vertikalka, a na donjim su bandovima koristili samo Windom multiband žičanu antenu. 1100 veza kao krajnji rezultat te male ekspedicije i nije loš. U to se vrijeme formirala ekipa 9A7P koji su također sudjelovali u IOTA natjecanju ali iz Pazina. U toj su ekipi bili LZ4UU, SP8QED, SQ5BPM, S57ONW, SQ9FK, HA3LN i 9A5AEI. Nije bilo mnogo vremena za spavanje niti za ostale.
ImageU subotu u 11:00 se počelo sa velikim “kontest” kvizom. Mladi su se “kontesteri” prilično namučili oko pitanja iz elektronike, pravila natjecanja i općenitih pitanja iz svijeta radioamaterskih natjecanja.
Najviše znanja uz ponešto sreće pokazao je Ulf, DK5TX koji je odgovorivši na 10 pitanja od 23 moguća boda osvojio 15.
ImageOdmah iza kviza nastupilo je natjecanje u kucanju telegrafije lijevom nogom na posebno za tu priliku izrađenom metarskom tipkalu. Pobjednik je bio CW guru Goran, YT7AW,
koji je u 60 sekundi otkucao nevjerojatnih 70 slova. Ekipa za očevid; Toby, DH1TW i Ulf, DK5TX obišli su IOTA aktivnosti, a zatim su se pridružili aktivnostima na plaži za one koji nisu bili uključeni u IOTA. Nakon plaže do jutarnjih smo se sati svi zajedno družili u najvećem zabavnom središtu u Istri – rovinjskom Monviju.

ImageNovo jutro, nova događanja. Nedjelja ujutro bila je kao stvorena za opuštanje na jutarnjem radioamaterskom pikniku u prirodi. Još jednom smo goste ostavili bez daha povevši ih na slap u okolici Pazina. Tamo smo se uz jela sa roštilja družili do popodnevnih sati nakon čega je konačno došlo vrijeme za kratak odmor i čekanje da se ekipe vrate sa otoka. Po povratku u minutu točno slijedila je posljednja večera te svečano zatvaranje susreta.
Pričalo se o proteklih 
5 dana, a svoje pehare dobili su Ulf, DK5TX za kviz, te Goran, YT7AW, za kucanje lijevom nogom. Osim toga uručena su dva pehara; Iliji, LZ4UU za najaktivnijeg WWYC člana u 2004. i Timu, OH1NOA, koji nije član našeg kluba, za doprinos kroz proteklih 5 godina. Nakon zatvaranja i popijene kave da se ljudi razbude uslijedila je najduža radioamaterska fešta u tih 5 dana. Iako se ekipa družila u Klubu svih prijašnjih večeri do rane zore, za zadnju se večer izvukao i posljednji atom snage pa su organizatori uspjeli u krevet tek drugog dana. Prije spavanja još je uslijedio tužan oproštaj uz upitnik kada ćemo se opet susresti, a od susreta do danas samo je jedna tema aktivna: idući Meeting. Jedno se zna, Poljska ili Hrvatska 2005.

Image