Radioklub "Pazin" osnovan je 12. siječnja 1973. godine u Pazinu. 12 osnivača u stručnom dijelu predvođenih Brunom Rogovićem svoj rad započinje u prostorima u zgradi Hrvatskog autokluba i osnovnoj školi „Vladimir Nazor“, da bi se kasnije preselio u prostore na Štranjgi. Tih godina većina aktivnosti rezultat je entuzijazma Dubravka Šimića i Franka Bertoše uz nadzor profesora Zvonimira Šoštarića, te logistiku osnovne i srednje škole i Štaba teritorijalne obrane. Tih ranih godina redovito se sudjeluje u akcijama "Ništa nas ne smije iznenaditi" – NNNI, a vrlo je aktivna konstruktorska sekcija u sklopu tehničkog odgoja u osnovnoj i srednjoj školi u kojoj Radioklub otvara drugu primopredajnu sekciju. 1975/76. organiziran je prvi tečaj te polaganje C operatorskog razreda. Prvih devet radioamatera proizašlo iz radionice Radiokluba "Pazin", tada uglavnom 15 godišnjaci, postali su temelj budućeg razvoja Radiokluba. Slažu se i konstruiraju prve zujalice, detektori, a 1979. je složeno je i prvo računalo u Pazinu oko microprocesora Z80. Aktivnosti Kluba rastu sa uključivanjem novih srednjoškolaca u tečajeve koje vodi Franko Bertoša. Kraj 70ih nosi 17 novih radioamatera među kojima najaktivniji postaju Ranko Anđelini, Dano Červar, Valter Tomaško, te tada zaposleni u školi Ivan Čotar i Stanko Družeta koji u velikoj mjeri potpomažu rad Kluba.

RKP

Osamdesete godine počinju sa novim intenzivnim tečajevima – od 1980. do 1983. Pazin dobiva 40 novih radioamatera. U klubu se započinje s prvim UKV aktivnostima sa Velanovog brijega koji od UKV natjecanja Tesla Memorijal 1980. postaje stalno mjesto pazinskih UKV ekspedicija. Iste 1980. Franko Bertoša odlazi na odsluženje vojnog roka u Trebinje gdje vodi radiooperatorski tečaj te uspostavlja suradnju Radiokluba "Pazin" i radioamaterskog kluba u Trebinju kroz 42 novopoložena radioamatera, izložbu i KV-UKV ekspediciju. 1980. obilježava se otvaranje tunela "Učka" posebnom pozivnom oznakom 4N0TU i održavanjem radio veza sa lokacije tunela. 1981. nastavlja se UKV rad, a osim Velanovog sudjeluje se i u UKV natjecanju sa Planika. Tu generaciju UKV aktivista sačinjavaju Franko Bertoša, Valter Tomaško, Ranko Anđelini, Edo Kuharić, Josip Žunta, Dano Červar, Marino Ravnić, Davor Sironić te Robert Sinković uz logističku potporu Mirka Ferenčića i Renata Kalca. Osim UKV aktivnosti sudjeluje se i u raznim društvenim programima – pomoć Festivalu mladih, Solidarnost na djelu, Marš na Učku, 1000 godina Pazina, Radioštafeta za Tita, i do 1985. neizostavna akcija "Ništa nas ne smije iznenaditi". 1982. radioklub seli u nove prostore na adresi M.B. Rašana 2/4 u kojima ostaje do danas. Sa članovima Kluba koji studiraju na elektrotehnici u Zagrebu, gdje su bili vrlo aktivni u fakultetskom radioklubu kroz vođenje tečajeva, konstrukcije, takmičenja, jača i računalna sekcija. Radi se na računalima Galaksija, Orao, Amstrad 464, a sve to povezano je uz osnivanje informatičke sekcije Kluba 1984. Tih se godina grade i prijemnici za ARG - YUG-80 čime počinje sve do danas vezanost Kluba uz tu radioamatersku aktivnost. 1984. na Otvorenom prvenstvu Zagreba Franko Bertoša osvaja prvo mjesto, a na Šampionatu Saveza radioamatera Hrvatske drugo mjesto.

RKP

Odmah potom 1985. organizira se i prvo otvoreno prvenstvo Istre, koje se nastavlja kroz nekoliko godina. 1986. godinu obilježavaju pripreme i realizacije dviju zahtjevnih ekspedicija na Vaganski vrh – najviši vrh Velebita. U ekspedicije su bili uključeni i speleolozi i planinari što govori podosta o spremnosti i organiziranosti, ali i potrebno trudu za uspjeh ovakvih aktivnosti. Oba su se puta naši operatori aktivirali sa samog vrha Velebita. Uz pokojeg položenog sredinom 80ih novi val radioamatera slijedi 1987. i 1988. godine uz tečajeve u organizaciji Dragana Cinkopana. 27 novih radioamatera nova su injekcija za daljnji razvoj Kluba. Iz te generacije iskače Paulišić Ivica koji sa Damirom Rudelom krajem 80ih sudjeluje u najviše radioamaterskih natjecanja, osobito na KV području. Isti dvojac sudjeluje i na prvenstvu Saveza radioamatera Hrvatske u brzoj telegrafiji 1989. godine. Iskazuje se i Tomislav Čubrić, Vedran Močibob, Mauricio Martinčić, Ljuban Rajić koji će u narednim godinama postati nosioci Radiokluba. Pazinski radioamateri oduvijek su bili široki u svojim aktivnostima. 1988. se rade prve veze teleprinterom, stvara se ideja o lokalnoj amaterskoj televiziji – LATV Pazin, pruža se i logistička podrška Prvenstvu Europe u Boćanju 1989. godine.

RKP

Na čelu sa Draganom Cinkopanom te Damirom Rudelom Radioklub "Pazin" ulazi u 90e godine. Nizaju se nove UKV aktivnosti sa Velanovog brijega 1990. i 1991., a za mikrofonom i tasterom najčešće možemo sresti Vedrana Močiboba, Ljubana Rajića, Damira Rudelu, Paulišić Ivicu. 1991. odlazi se na ARG Zagreb nakon čega počinje era Domovinskog rata u kojemu se kroz aktivnosti u eteru uspostavljaju veze sa ratom zahvaćenim područjima. U tim se humanitarnim akcijama najviše iskazuje Ivica Paulišić.

RKP

Povratak redovnom širokom djelovanju Radiokluba zbiva se 1993. godine. Počinje se sa školskim prezentacijama, a 1994. Klub dobiva novu generaciju članova i radioamatera. 7 novo položenih radioamatera 1994. i 1995., te dobar broj onih koji Klubu daju potporu početak je novog razdoblja, novih ideja i novih aktivnosti. Među najaktivnijima tu su Patrik Hrvatin, Marko Pernić, Marko Češić i Hrvoje Horvat. Rade se prve veze preko satelita, počinje se razvijati paketni radio, a kupnjom odašiljača za amatersku radiogoniometriju ponovno je aktivirana ARG sekcija. Slijede 3 Prvenstva županije Istarske u ARGu na 3.5 MHz, a odlazi se i na natjecanja u Bjelovar te na Krk. Najuspješniji su ovoga puta Igor Sirotić te Marko Češić sa osvojenim trećim mjestima u juniorskim kategorijama. Nova generacija, staro mjesto – 1995., 1996., 1997., nizaju se UKV aktivnosti sa Velanovog brijega, radi se i na 432 MHz, te 1.2 GHz uz tehničku podršku labinskih radioamatera. 1997. na krov Kluba postavlja se 2 elementna Quad antena kojom započinje era dominacije KV natjecanja. Radi se i do 40 natjecanja godišnje sve do ulaska u novi milenij, a postižu se i značajni rezultati. 1998. Damir Rudela i Patrik Hrvatin počinju s radom na 50 MHz, pokreće se Pazinski Gateway koji omogućuje pristup internetu putem radiovalova – jedna od, uz Zagreb i Dubrovnik, tri takve točke u Hrvatskoj.

RKP

Milenijski bug zahvatio je i članove Radiokluba, ali samo po pitanju novih ideja i novih aktivnosti. 2000. godinu velikim izazovom započinju Damir Rudela i Patrik Hrvatin odlaskom na Maltu. Sa Malte rade uglavnom na 50 MHz uz pokoju vezu na 14 MHz. Hrvoje Horvat posjećuje WRTC – radioamatersku olimpijadu koja se 2000. godine održavala na Bledu u Sloveniji. Hrvoje Horvat sudjeluje i na Prvenstvu Hrvatske u brzoj telegrafiji gdje osvaja prvo mjesto u kategoriji juniora. Počinje i dugogodišnja suradnja na projektu Istrakon. S idejom i projekata Radiokluba "Pazin" – ipazin.net - nezavisni gradski internet portal. Iste 2001. organizira se kratka ekspedicija na otok Sv. Nikola kod Poreča, sa suradnjom dvojice radioamatera iz Litve, a iste godine s istog otoka sa porečkim se radioamaterima sudjeluje u natjecanju Islands On The Air. 2002. se nastavlja suradnja sa radioamaterima iz Poreča kroz niz natjecanja sa njihove lokacije na Tićanu, a bilježe se i vrhunski europski rezultati. 2003. i 2004. organizira se aktivnost sa savudrijskog Svjetionika uz sudjelovanje stranih radioamatera. 2003. tu je Marijan Miletić iz Ljubljane, a 2004. osim njega pridružuju se i Dietmar Kasper te Tobias Willnetz iz Njemačke.

RKP

2004. započinje se sa novim stalnim projektima. Prvo je tu Pazin Wireless, bežična gradska informatička mreža, a zatim i susret mladih radioamatera koji se po prvi put organizira u Pazinu, na kojem uz brojne prezentacije, natjecanja i zabavu sudjeluje 50ak radioamatera iz 15ak zemalja. Isti se susreti nastavljaju 2005. u Poljskoj, 2006. u Srbiji te 2007. u Njemačkoj na kojoj su se redovito sa svojim prezentacijama aktivnosti pojavljivali i članovi Radiokluba "Pazin". 2005. se sudjelovanjem na Državnom prvenstvu vraćamo amaterskoj radiogoniometriji, da bi već 2007. kroz Istarsku Lisicu na 3.5 MHz ponovno oživjeli ARG natjecanja u Pazinu. Iste 2005. razvija se i svemirski program kroz koji se sudjeluje u projektima SSETI, SuitSat i ARISS. 2005. se organizira i operatorski tečaj, a uz dva nova operatorska tečaja u 2007. godini u Radioklubu "Pazin" položilo je 45 polaznika. 2006. organizira se KV ekspedicija na Balearsko otočje, a 2007. u Lihtenštajn.

RKP

Hrvoje Horvat odlazi u ljeto 2006. godine na Santa Catarinu u Brazilu gdje sudjeluje na WRTC te u timu sa Fabianom Kurzom osvaja 33. mjesto. Konstruktorska sekcija zaživljava 2006. od kada se radi na projektima radiogoniometra Hrvoje-1, Spiderbeam, Software Defined Radio i Echolink. 2007. pokrenut je tečaj telegrafije, a ponovno se razvija sekcija brze telegrafije u kojoj dominiraju osnovnoškolci Ante Šikić i Lea Šikić.
2008. godine Radioklub Pazin ostvaruje svoj dvogodišnji projekt: razgovor s astronautom na Međunarodnoj svemirskoj postaji, a organizira se i drugo za redom ARG natjecanje "Istarska lisica". Članovi Radiokluba organiziraju državno prvenstvo u brzoj telegrafiji u Kraljevici. Iste godine odlazi se na ekspediciju za Russian DX Contest natjecanje na Korziku. Sljedeće godine, 2009., Radioklub Pazin ponovno organizira natjecanje u brzoj telegrafiji na radioamaterskom susretu u Kraljevici, te odlazi na RDXC natjecanje na Korziku. U eteru se aktivira posebna pozivna oznaka 9A2009PU povodom svjetskog rukometnog prvenstva. Za natjecanje "Istarska lisica" napravljen je sustav digitalnih diploma.

Dvije ekspedicije obilježile su 2010. godinu. U siječnju su članovi Radiokluba Pazin organizirali ekspediciju na Vanutu te održali više od 7 tisuća veza koristeći pozivnu oznaku YJ0MM. U srpnju ste godine aktiviran je crnogorski otok Sv. Nikola u IOTA natjecanju koristeći pozivnu oznaku 4O1OTA i radeći zajedno s radioamaterima iz Njemačke. Pokrenut je RKPedu projekt - projekt edukacija u tehničkoj kulturi. 2011. godine održana je peta "Istarska lisica", natjecanje u amaterskoj radiogoniometriji u organizaciji Radiokluba Pazin. U suradnji s Gradom Pazinom pokrenuta je bežična mreža PazinFree koja omogućava besplatan pristup internetu svim građanima u dometu pristupnih točaka. Nastavljen je RKPedu projekt pojačan novim temama i predavačima. 

Suradnja s Osnovnom školom Vladimir Nazor Pazin nastavljena je i u 2012. godini kada se pokrenuo tečaj amaterske radioorijentacije za učenike od petog do osmog razreda. RKPedu projekt doživio je svoje treće uzastopno izdanje, a članovi Radiokluba Pazin bili su dio ekipe istarskih radioamatera koji su osvojili 1. mjesto u europi u Marconi Memorial VHF natjecanju.