Pazin EchoLink - 9A1CHP-R
Image

Ideja i projekt - ukratko

ImageU siječnju 2007. godine unutar radiokluba Pazin pokrenut je EchoLink projekt, koji bi obuhvaćao povezivanje simplex kanala s internetom, omogućavajući time svim licenciranim radioamaterima pristup frekvenciji 145.375 MHz, te uspostavljanje veza s radioamaterima iz Pazina i Istre iz bilo kojega dijela svijeta gdje imaju pristup internetu.
Naknadno, ukoliko bi bilo pokazano zanimanje zajednice, postavio bi se EchoLink Repetitor koji bi s internetom povezivao repetitor R4 (145.700 MHz, -600 kHz) na Učki.

Što je EchoLink?

ImageEchoLink je sustav koji licenciranim amaterima daje poveznicu radioamaterskih frekvencija i interneta. Voice-Over-IP (VOIP) je razvijen sustav i često se koristi za razgovore putem interneta. EchoLink proširuje tu mogućnost, dodavajući 'Linkove' i 'Repetitore' - neku vrstu posrednika koji signal s neke radijske frekvencije emitiraju na internet, te signal s interneta emitiraju na nekoj radijskoj frekvenciji. Da bi radioamater koristio ovaj sustav potrebno mu je jedno od sljedćeg:
- radiouređaj i 'posrednik' u dometu
- osobno računalo s programom EchoLink
Svaki radioamater koji koristi EchoLink program mora proći validaciju - poslati kopiju svoje licence autorima programa, kako se sustav nebi zloupotrebljavao.

'Posrednici' - Link i Repetitor

ImageKrenimo od definicija:
Link - radiouređaj namješten na neku frekvenciju (većinom simplex kanal).
Repetitor - radiouređaj namješten na frekvenciju (lokalnog) repetitora.
Ovakve posrednike postavljaju radioamateri entuzijasti na korist cijele radioamaterske zajednice, a pogotovo radioamatera u dometu. Osnovna oprema je osobno računalo, za što može poslužiti bilo koje osobno računalo s operativnim sustavom Windows 95 ili novijim (za linux se koristi EchoLinux), stalna veza s internetom, sučelje i radiostanica.
Linkovi i Repetitori se međusobno mogu povezivati čime se dodatno proširuje broj korisnika, tj. učesnika u razgovoru - vezi.

Sučelje

ImageSučelje služi za povezivanje radiostanice i računala. Računalo upravlja PTT-om (kada će radiouređaj emitirati), te šalje zvuk. S druge stranice, radiouređaj računalu šalje samo zvuk. Zbog upravljanja i zbog toga da se izbjegnu moguća oštećenja jedne od ovih dviju strana, ukoliko ona druga zakaže, između njih se postavlja ovakvo sučelje.
Sučelje koje se koristi za Pazin EchoLink projekt je modificirano Digi VU sučelje, autora Rahula (VU3WJM). Shemu i opis sučelja pogledajte ovdje.

Trenutni setup

ImagePozivna oznaka (node): 9A1CHP-R
Računalo:
P II - 400 MHz - 96 MB RAM
Internet veza: aDSL => 1 Mb down / 374 kb up
Sučelje: Digi VU - rkp modified
Radiouređaj: Kenwood TH-21E
Frekvencija: 145.700 MHz (-600 kHz) - R4 (Učka)
Antena: HB9CV
Snaga: 1 W

 

Grafički prikaz EchoLink sustava

Image