RKPedu

GoranZgrablićRetinaliPazinU srijedu, 5. lipnja 2019. u 19:00 u Radioklubu Pazin održat će se znanstveno-stručno predavanje, prilagođeno laicima, na temu "Putovanjem kvantnim pejzažima do efikasnije žetve sunčeve energije" koje će održati dr. sc. Goran Zgrablic, viši predavač na Politehnika Pula.

Retinal je fotoosjetljiva molekula koju koriste mnoga živa bića za detekciju svjetlosti, a nalazi se i u ljudskom oku gdje pretvara svjetlost u električni signal koji potom putuje od oka do mozga. Smatra se da bi i retinal mogao biti srce budućih fotonaponskih ćelija koje ne bi bile bazirane na poluvodičkoj tehnologiji već bi ulogu pretvarača svjetlosti u električnu struju preuzele organske molekule koje je puno lakše i jeftinije proizvesti.
No, da bi takve ćelije izašle na tržište potrebno je prethodno shvatiti kako, koliko brzo i kamo rijeka energije "struji" kroz retinal nakon što svjetlost pobudi elektrone na višu energetsku razinu. U ovom predavanju pokušat će se na laički način objasniti kako kombinacijom eksperimenta s ultrabrzim laserskim sustavima i složenih kvantnih proračuna koji se vrte na superračunalima možemo mapirati kvantni pejzaž retinala, kako ga se može modificirati, a sve s ciljem da se postigne što efikasnija žetva sunčeve energije

Dr. sc. Goran Zgrablić, viši predavač i viši znanstveni suradnik, rođen je u Puli gdje završava osnovnu školu te gimnaziju. Godine 2000. završava studij fizike na PMF-u u Zagrebu, a potom 2001. odlazi u Švicarsku gdje započinje doktorski studij na Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne. Titulu doktora znanosti iz biofizike stječe 2006. godine, a iste godine počinje raditi na tršćanskom Sincrotrone gdje nastavlja s ekperimentalnim radom do kraja 2016. Do danas je objavio dvadeset znanstvenih radova u svjetski relevantnim časopisima s ukupno preko 500 citata. Tečno govori engleski, francuski i talijanski jezik. Od 2012. radi kao nastavnik na Politehnici Pula gdje u zvanju višeg predavača predaje fiziku, mjerne tehnike i ekologiju.

Vidimo se!

PuljakFlyer
Radioklub Pazin poziva na javno predavanje prof. dr. sc. Ivica Puljak na temu "Što (još) ne znamo?" koje će se održati u Dvorani Istra pazinskog Spomen doma, u srijedu, 13. veljače 2019. godine u 19:00 sati, nakon što će tijekom dana održati više predavanja u pazinskom vrtiću, osnovoj i srednjoj školi.
Prof. dr. sc. Ivica Puljak poznati je fizičar, redovni profesor na FESB-u u Splitu, član CERN-a u kojem je vodio tim od preko 100 svjetskih znanstvenika koji su pronašli Higgsov bozon, gostujući je profesor na više svjetskih sveučilišta, (ko)autor brojnih znanstvenih i sturčnih radova, a uz brojna stručna predavanja u svijetu proteklih je godina održao preko 450 predavanja za djecu, mlade i građane diljem Hrvatske.
Od čega je izgrađen svemir? Kako oplođeno jaje postane ljudsko biće? Kako mozak proizvodi svijest? Je li vrijeme iluzija? Zašto umiremo? Što se dogodilo Neandertalcima? Zašto spavamo? Gdje i kada se pojavio život na Zemlji? Jesmo li sami u svemiru? Ovo su samo neka od pitanja na koje moderna znanost (još) ne zna odgovor. Istovremeno su to vrlo živa područja istraživanja, koristeći znanstvenu metodologiju i modernu tehnologiju. Neke odgovore ćemo vrlo vjerojatno brzo saznati, a neke ćemo ostaviti u naslijeđe generacijama koje dolaze. Kao ljudski rod napravili smo izuzetno veliki napredak u razumijevanju prirode, a mnoga otkrića su još uvijek pred nama. U ovom predavanju dotaknut će se neka od najzanimljivijih pitanja na koja još ne znamo odgovor, kao poticaj za razmišljanje i diskusiju.
Ulaz slobodan.

lemljenje 2018Nakon vrlo uspješne prve radionice lemljenja s različitim uzrastom, nastavili smo s istom temom, ali u malo zahtjevnijem okruženju. Na večerašnjoj 19. radionici naši mladi polaznici samostalno su lemili kit-komplete treptala s dvije LED diode, i za nagradu su izrađene sklopove odnijeli kući. Sklop su uspješno sastavili svi uzrasti, uključujući i 6-godišnjaka koji još ide u vrtić! Osnovnoškolci su se također jako dobro snalazili i lemljenju pristupali oprezno i vrlo pedantno.

microbitIako je početak blagdanskog vikenda, gužva na radionicama se ne smanjuje. Na početku smo djeci predstavili novu opremu (računala, robote, elektroniku) i najavili nove teme, a zatim smo ponovo radili u tri grupe - početna (radio veza među microbitovima), napredna (mjerenje brzine refleksa na microbitu) i stariji-elektroničari (programiranje RaspberryPi portova u Pythonu).

radionica lemljenja2018Na 19. radionici za mlade, održanoj 27. travnja, odlučili smo "riskirati" i napraviti još veći korak dalje - pokušati naučiti lemiti djecu uzrasta od vrtića do 6. razreda. Krenuli smo s kraćim uvodnim predavanjem gdje smo djeci objasnili što je to lemljenje, čime se i kako to radi, uz poseban naglasak na sigurnost i pažnju prilikom rukovanja alatima.

mBotovi u RKP u 2018Na 18. radionici po redu napravili smo još jedan korak dalje - u program smo ubacili mBot robote. Nakon uvodne prezentacije na kojoj su se djeca upoznala s time što su to mBotovi, koje su njihove komponente, kako ih se slaže, kako se njima upravlja i kako se za njih slažu programu, pristupili su praktičnom radu. U grupama su sastavili ukupno 5 mBotova te na njih postavili osnovne programe kako bi se roboti mogli voziti daljinskim upravljačem.

microbitTreću ovogodišnju microbit radionicu posjetila je i TV Istra, te napravila kraći prilog u kojemu su glavnu ulogu imali polaznici radionice. Međutim, zanimljivost je da je ovoga puta radionica bila podijeljena na tri dijela: dio za nove polaznike, dio za iskusne polaznike, te dio za polaznike elektroničare.

RKPedu PazinIT učionica 2018Za kraj veljače, u srijedu, 28., Marko Guštin imao je svoje prvo predavanje u sklopu RKPedu / PazinIT projekta. U nešto više od sat vremena prikazao je najpoznatije računalne programe za 3D modeliranje. Posebno je istaknuo Catiu i SolidWorks u kojem je pokazao izradu ključa. Dvadesetak polaznika posebno je zanimalo kakva je veza između ovakvih programa i programa za ispis 3D printerom, te kakve su mogućnosti renderiranja nacrtanih modela.

microbitU petak navečer, od 19:00 sati, trinaestoro osnovnoškolaca ponovo je sjelo za računala i uspješno izvršavalo programske zadatke na microbit računalima. Kao i na skoro svakoj radionici do sada, pojavila su se i neka nova lica, što organizatore posebno veseli. Radionicu je i ovoga puta vodio Ivan Guštin, a rrađeni su razni zadaci: od jednostavnijih za nove polaznike, do kompliciranijih za iskusnije. Radioklub Pazin sada ima na raspolaganju i prijenosna računala i microbit računala, pa je izvođenje radionica puno jednostavnije. Mjesta za nove polaznike uvijek ima, i uvijek im se radujemo isto kao i stalnim polaznicima. Radionice su otvorene za sve uzraste i potpuno besplatne, a za njih nije potrebno predznanje.

anki 2017Odličan uvod u novu sezonu predanja, tečajeva i radionica iz područja tehničke kulture napravio je Tomo Krajina svojim predavanjem o učenju metodom vremenski raspoređenog ponavljanja. Objasnio je kako je jedno od rješenja za učenje i 'open source' aplikacija zvana Anki (Anki spaced repetition flashcards). Anki je posebno popularan među ljudima koji uče strane jezike i studentima medicine (za učenje anatomije), ali može se koristiti za učenje činjenica, definicija, zvukova, slika, teorema, zakona i sličnog.

Joomla templates by a4joomla