PazinIT

LendvajIRIMOno što su supružnici Bakic s ekipom iz udruge IRIM - Croatian Makers potpomognuti donatorima i sponzorima napravili za djecu i mlade (ali i odrasle) u Hrvatskoj proteklih godina s micro:bitom, mBot robotima i robotičkom ligom, 3D printerima i drugim STEM rješenjima liči više na bajku nego na stvarnost. Ne čekajući trome institucije i sustav da mlade u pravoj dobi upoznaju s modernim tehnologijama koje su svuda oko nas i kojima će se baviti kad odrastu, preuzeli su stvar u svoje ruke i ad-hoc preplavili Hrvatsku uređajima i znanjem i time pokrenuli lavinu i revoluciju.

Imamo čast ovog utorka, 27. studenog 2018. u 20:00 u Radioklub Pazin ugostiti Vlado Lendvaj, glavnog edukatora IRIM - Croatian Makers, da nam iz prve ruke ispriča kako su nastali udruga IRIM i projekt Croatian Makers, što su sve napravili kroz STEM revoluciju proteklih godina, na čemu sada rade i koji su im planovi za budućnost.

Pozivamo svih na ovo iznimno predavanje! Vidimo se!

45788029 10156920730709430 2820531789519388672 oU subotu, 10. studenog 2018. godine, održana je cjelodnevna besplatna radionica o programerskom razvojnom alatu Microsoft Xamarin. Radioklub Pazin je bio jedan od šezdesetak lokacija u svijetu na kojima se tog dana na ovakav način obilježavao dan Xamarina, i jedina lokacija u regiji. Petnaestak sudionika kroz praktičan se rad upoznalo s načinom razvoja multiplatformskih aplikacija za Windowse, Android i iOS. Praktičan rad bio je praćen čestim i brojnim pitanjima i diskusijom, pretežno u usporedbi sa sličnim razvojnim alatima i bibliotekama. U prvom je dijelu Ivan Čuljak pokazao primjer razvoja aplikacija i njihovog testiranja u emulatoru, a Miljenko Cvjetko je u drugom dijelu demonstrirao razvoj bindingsa.

Zadovoljstvo ovakvom radionicom potvrđeno je i prijedlogom i iskazanim interesom za slične buduće radionice.

Hvala svim sudionicima na dolasku i vidimo se ponovo na nekoj od idućih.

43565361 10156888106219430 5029112665859948544 oPovodom globalnog Xamarin Bootcampa Miljenko Cvjetko, Ivan Čuljak i Radioklub Pazin organiziraju cjelodnevnu besplatnu radionicu o razvoju Xamarin.Forms aplikacija. Radionica će se održati u učionici Radiokluba Pazin, M. B. Rašana 2/4, Pazin, u subotu 10.11.2018. od 10:00 do 16:00, s pauzama i besplatnim ručkom na lokaciji radionice.

Radionica će uz malo priče i puno praktičnog rada proći razvoj Xamarin.Forms aplikacija od osnova do kompliciranih projekata. Cilj je tijekom dana proći kroz veliki broj tema s kojima se susrećemo prilikom Xamarin.Forms razvoja te objasniti kako ih hendlati. Cijela radionica bit će potkrijepljena konkretnim praktičnim primjerima, slajdovi će se koristiti minimalno, a poželjno je da polaznici na svojim računalima rade prikazane primjere, usput istražuju što je sve još moguće i dostupno te pitaju što više pitanja.

Neke od tema koje će biti obrađene:
- kako radi Xamarin.Forms te koji su izazovi, a koje prednosti,
- osnovni vizualni elementi,
- osnovna navigacija te različite opcije naprednije navigacije,
- prilagođavanje vizualnih elemenata,
- dodavanje novih vizualnih elemenata koji nisu dostupni u Xamarin.Forms,
- animacije, tranzicije, 2D engine, slike i ostale stvari potrebne za implementaciju ideja dizajnera,
- opcije za lokalno pohranjivanje podataka,
- komunikacija s Internetom, obrasci za ponavljanje i cache upita te background workeri,
- tips'n'tricks,
- izrada bindinga ("wrappera") za third-party SDK,
...i ostalo zanimljivo i korisno.

Radionica je namijenjena svima, uz poželjno predznanje programiranja i razvoja aplikacija. Zbog ograničenog broja mjesta, obavezne su prethodne prijave: http://bit.ly/xamarinpazin18

Iako u prostoru radionice postoje računala, poželjno je da polaznici sa sobom donesu vlastita računala s instaliranim Visual Studiom for Windows ili Visual Studiom for Mac. Uz njih bi bilo poželjno imati Google emulator za Android te instaliran Intelov HAXM kako bi Android x86 image mogao brzo raditi. Na Apple računalima potrebno je imati i XCode za uspješan build iOS aplikacija.

Ivan Čuljak je .NET freelance developer koji voli Xamarin i Azure, a obožava automatizirati što god je moguće. Kada ne razvija nešto novo, spašava nešto naslijeđeno ili savjetuje (još uvijek) s entuzijazmom, testira i ruši nove tehnologije u potrazi za nečim iskoristivim. Često predaje i drži radionice na IT konferencijama. Više: https://www.linkedin.com/in/culjakivan/

Miljenko Cvjetko je senior developer u Xamarinu. Posebno ga zanimaju Linux i druga opensource rješenja. Redovit je predavač na raznim IT konferencijama. Više: https://www.linkedin.com/in/miljenko-cvjetko/

Radioklub Pazin udruga je tehničke kulture s preko 45 godina staža. Osim radioamaterskih aktivnosti, tečajeva i natjecanja, organizira predavanja s informatičkim i drugim tehničkim temama, te radionice i kampove za djecu i mlade. Više informacija: http://www.rkp.hr

Xamarin je tvrtka u vlasništvu Microsofta, osnovana 2011. godine od strane developera koji su stvorili Mono, Mono za Android i MonoTouch, što su cross-platform implementacije Common Language Infrastructure (CLI) i Common Language Specifications (Microsoft .NET). Koristeći C# i opensource Xamarin alate developeri mogu pisati nativne Android, iOS i Windows apliakcije s nativnim korisničkim sučeljem. Trenutačno je u svojetu preko 1,4 milijuna developera koji koriste Xamarin alate u 120 zemalja. Xamarin homepage: www.visualstudio.microsoft.com/xamarin

Event homepage: http://www.monkeyfest.io
Hashtag: #MonkeyFest18

Sve dodatne informacije: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

43508921 10156849610469430 9018666070097002496 oProteklu srijedu, 17.10.2018., Tomo Krajina je u Radioklub Pazin pred desetak prisutnih i brojnih online gledatelja održao predavanje o raznim aspektima objavljivanja svojih projekata u opensource obliku, sudjelovanja u takvim projketima, prednostima i manama, a sve iz svog osobnog desetogodišnje iskustva.
Snimka: https://www.youtube.com/watch?v=hUZ81CIWQiI (poradit ćemo na kvaliteti)

TomoKrajinaOSOvog tjedna nam u Radioklub Pazin kao predavač ponovo dolazi developer Tomo Krajina. Programi otvorenog i slobodnog programskog koda (Free Libre and OpenSource Software) su već općepoznati i široko prihvaćeni programi, a Tomo će nam iz svojeg dugogodišnjeg iskustva iznijeti niz praktičnih iskustava, prednosti i mana sudjelovanja u takvim projektima.

Zašto (ne) sudjelovati u open source projektima, kako (ne) odabrati projekte, zašto nešto (ni)je zaživjelo nakon opensourceanja, koliko vremena i energije uzima open source, isplati li se open source, zašto možete biti odbijeni iz opensource projekta, zašto komunikacija u svijetu opensourcea (ponekad) izgleda kao beskonačna svađa, kako i zašto nastaju i nestaju opensource projekti, koja je motivacija vlasnika projekata, a koja onih koji šalju svoje ispravke/priloge/prijedloge, kakve posljedice imaju razlike u motivacijama i dr. niz je zanimljivih pitanja na koja će Tomo kroz predavanje, ali i diskusiju, pokušati dati najbolje odgovore.

Tomo Krajina je developer, git evangelist, open source entuzijast, a u slobodno vrijeme pasionirani biciklist i planinar. Prvi (ozbiljan) open source doprinos dao je još 2010. godine i od tada je opensorsao 50-tak projekata. Od toga je desetak "zaživjelo". Primio ~150 pull-requesta, "obradio" ~130 prijavljena buga i poslao 30-40 pull-requesta na tuđe projekte.

Github profil: https://github.com/tkrajina

Vidimo se ove srijede u 19:00!

43150955 10156837148519430 659596656135634944 oSinoć je u Radioklubu održana 5. ovogodišnja radionica za djecu i mlade. Prvi petak u mjesecu rezervirali smo za početnike, nove polaznike i najmlađe, kako bi se njima mogli posebno posvetiti, raditi polako i jadnostavnije primjere.

Odaziv je bio iznad svih očekivanja. Došlo je čak dvadeset novih polaznika raznih uzrasta od 1. do 6. razreda, a najviše trećaša. S iskusnim polaznicima u ostalim grupama imamo ukupno prijavljenih čak 49 polaznika, što je više nego dvostuko od lanjskog prosjeka dolazaka.

Veseli nas veliki broj ovogodišnjih polaznika. To opravdava ovogodišnjiu podjelu u 4 grupe polaznika s obzirom na njihovo predznanje, tako da se radi lakše i kvalitetnije s manjim grupa sličnog znanja.

Hvala na dolascima i nastavljamo dalje tijekom cijele školske godine, petkom u 19:00 prema rasporedu kojeg redovito objavljujemo na Facebook grupi https://www.facebook.com/groups/pazinit/ i zajedničkoj Viber grupi. Sve informacije mogu se dobiti na 098366346 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

43101737 10156832063994430 2615890917285953536 oU srijedu je u Radioklubu Pazin održano iznimno predavanje o spoju tehnologije i zdravlja, konkretno dijabetesa. Ne samo o tome kako pratiti razinu šećera u krvi, i to udaljeno, već i o opensource rješenju za automatsko upravljanje pumpicom za inzulin. Rješenje se po prvi put koristi u Hrvatskoj već godinu dana, a među malobrojnima je u svijetu.
Snimka predavanja: https://youtu.be/7Ucm2NoZa_o Svjesni smo da stream i snimka nisu bili baš najbolji, ali radimo na tome da to poboljšamo.
Hvala svima na dolasku i rekordnom gledanju preko streama.
42836371 10156825467864430 1899041380726996992 oNovi tjedan, novo zanimljivo RKPedu/PazinIT predavanje u Radioklubu Pazin. Po prvi put vezano za medicinu i zdravlje u kojem će Ivica Šuran iz osobnog iskustva pričati kako je svoje poznavanje tehnologije primijenio u nadzoru i kontroli dijabetesa svoje kćerke, prvi u Hrvatskoj i među rijetkima u svijetu.
Dijabetes tipa 1 je poremećaj koji uzrokuje uništenje stanica za proizvodnju inzulina u tijelu, hormona koji uvodi glukozu u pojedinu stanicu. Ovo je priča kako inzulinska pumpica, senzor koji stalno mjeri vrijednosti šećera i miniračunalo Intel Edison s Linuxom i opensource programima napisanima od strane pacijenta pokušava simulirati taj organ i to bez pomoći farmaceutskih kompanija koje taj proizvod još razvijaju, te kako i koliko ovaj projekt pomaže onima koji ga koriste.
Opensource projekt: https://openaps.org
Ivica Šuran je informatičar s dugogodišnjim iskustvom u postavljanju i održavanju informatičkih sustava i raznih tehnoloških rješenja.
Vidimo se u srijedu u 19:00, a bit će i stream i snimka predavanja.
42797460 10156818480699430 6397733754558742528 oSinoć smo ponovo morali donositi dodatne stolice u učionicu, uz udaljene gledatelje live streama te (do sada) već 40-tak pregleda snimke. Potvrda je to sve većeg interesa za freelancing, a posebno je nakon jednosatnog predavanja bila zanimljiva diskusija o različitim iskustvima i saznanjima oko svega vezanog za takav način samostalnog rada, a koja je trajala još čak sat i pol.
Idući tjedan nastavljamo s novim predavanjem, po prvi put vezanim za medicinu, odnosno zdravlje. Pratite najave i vidimo se u srijedu!
Snimka jučerašnjeg predavanja: https://www.youtube.com/watch?v=dnX6Ld8l5Nk
42434998 10156809711859430 6991286857497575424 oNiz zanimljivih i posjećenih predavanja u Radioklubu Pazin ovaj tjedan nastavljamo novom temom, ovaj put o freelancingu - samostalnom radu nezavisnih profesionalaca. O tome što je to, kome (ne) odgovara takav način rada, prednosti i mane, koji su pravni oblici poslovanja u Hrvatskoj i drugim zemljama, načini plaćanja, nalaženje poslova i prostora za rad, i sve drugo što ste o tome htjeli znati, a niste se usudili ili niste znali koga pitati.
Predavanje će održati Vanja Radovanović iz Pule, dugogodišnji freelancer u IT-ju. Radio je poslove za razne branše, a najviše ga zanimaju projekti koji kombiniraju razne tehnologije uz primjenu najboljih iskustava u razvoju softvera.
Iznimno, ovo predavanje je u ČETVRTAK (dakle, ne u srijedu), 27. rujna u 20:00 sati na uobičajenom mjestu.
Vidimo se!
Joomla templates by a4joomla