EKSPEDICIJA: LIHTENŠTAJN 2007

  

 

Zašto Lihtenštajn?!
Ova mala srednjoeuropska država od svega 34.000 stanovnika i površine 160 km2 vrlo je atraktivan entitet za aktivaciju. Nakon osvajanja trofeja za najbolju ekspediciju (Ibiza 2006), između 20-ak ekspedicija koje su se pojavile u Ruskom međunarodnom natjecanju 2006. godine, ponovno smo se odlučili na sudjelovanje u tom natjecanju i, naravno, ponovno aktivirajući jedan od rijetkih entiteta. U desetak godina postojanja ovog natjecanja, iz Lihtenštajna se do 2007. godine nije nitko aktivirao. Posebnost aktiviranja iz nekog rijetkog entiteta leži u tome da je cilj natjecanja, osim ostvarivanja radioveza sa što većim brojem radioamatera u svijetu, ostvarivanje kontakata sa što većim brojem različitih zemalja/entiteta i ruskih oblasti, stoga je aktivnost iz Lihtenštajna, kao i godinu prije sa Baleara, bilo vrlo zanimljiva i tražena od strane radioamatera, kako u natjecanju tako i van njega.


Ususret ekspediciji
Ekipa koja se 2007. godine okupila za ovu aktivnost bila je slična onoj iz 2006. godine. Igor Sirotić (9A3AXX), Hrvoje Horvat (9A6XX) i Marko Pernić (9A8MM) ostali su od prošle godine, a ekipi se umjesto Damira Rudele (9A3RE) pridružio Dragan Cinkopan (9A2SX). Za ovu se ekspediciju po prvi puta osiguralo i linearno pojačalo, ali i nova Spiderbeam antena koja će postati gotovo pa zaštitni znak svih idućih klupskih ekspedicija. Ovoga je puta odlučuno pojavljivanje u eteru sa samo jednim, ali bitno poboljšanim signalom iz jedne stanice i uz bolji antenski sustav.


Ekspedicija
Odlazak u Lihtenštajn bio je težak tek nešto više od 8 sati vožnje. Gužve velikih talijanskih gradova, prije svega Milana, nisu dodatno kočile te je ekipa sretno stigla na odredište u popodnevnim satima, četvrtka, 15.3.2007. Petak je bio rezerviran za postavljanje i testiranje antena, ali i za mnogobrojne radio-veze. Stanje na frekvencija bilo je vruće i u samo 6-7 sati odradilo se preko 1000 radio veza. U susjedstvu, samo nekoliko kilometara dalje, za isto se natjecanje pripremala i jedna njemačka ekipa. Bili su to naši dragi prijatelji koje znamo iz aktivnosti WWYC (www.wwyc.net) kluba. 

S obzirom na odlično zagrijavanje za natjecanje, očekivanja su bez obzira na visoke planine koje su se pružale u smjeru Rusije bila velika. Nažalost već sa prvim vezama u natjecanju shvatilo se da Lihtenštajn nije lokacija za Rusko DX natjecanje. Teškom se mukom signal pazinskih radioamatera probijao da željenih radio-veza, a krajnji rezultat od 1010 veza u 20 sati, potpuno je različit doživljaj od onoga kako su veze "letile" prije natejcanja. Ni našim susjedima nije pošlo za rukom. Oni su odradili jedva 2000 veza iako su bili stalno u eteru sa dvije postaje svih 24 sata.


Povratak i reakcije
 
Lokacija je pokazala svoje zube, visoke planine u velikoj su mjeri blokirale naš signal, ali i takvo iskustvo vrijedno je spomena i truda, posebno kada se radi o alpskom okruženju. Bila je to i ostala za sad najviša točka s koje smo radili KV, 1350 metara nadmorske visine. Nakon natjecanja, a prije povratka kući, dvije ekipe koje su se našle u Lihtenštajnu te godine završile su priču s ugodnim druženjem do kasno u noć.


Video pogledajte u nastavku