Hrvatski radioamaterski savez u suradnji s izvršnim organizatorom Radioklubom “Pazin” iz Pazina, od 10. do 12. studenog 2017. godine organizira kamp za mlade pod nazivom „Pazinski radioamaterski vikend za djecu i mlade 2017“. Kamp je namijenjen mladima viših razreda osnovne škole koji žele upoznati radioamaterizam i tehničku kulturu, te onima koji već imaju iskustvo ali žele proširiti svoja znanja.

Ovogodišnji je program osmišljen kao edukativno druženje u kojemu su 24 školska sata raspoređena na tri dana. Ključne teme koje će se obrađivati su radioamaterizam, radiogoniometrija i programiranje komunikacije. Unutar tih tema predviđena su predavanja, radionice, grupni rad, rad na radiouređaju, pronalazak skrivenih odašiljača u prirodi, korištenje osobnog radio uređaja, te za kraj polaganje ispita znanja.

Program kampa:

Petak, 10. studenog:

18:00     18:30     Okupljanje i smještaj sudionika

18:30     19:30     Večera

19:30     19:45     Svečano otvaranje, predstavljanje organizatora, tema i satnice

19:45     20:20     Predstavljanje radioamaterizma i Radiokluba Pazin

                               (radiotehnika, radioamaterska natjecanja i ekspedicije)

20:20     20:30     Odmor

20:30     21:00     Upoznavanje s korištenjem i zaduženje osobne radio stanice

                               (osnove rukovanja radiouređajem i primjeri radioveze)

21:00     22:00     Odmor, druženje i priprema za spavanje

                22:00     Spavanje

               

Subota, 11. studenog:  

7:00       8:00       Buđenje, osobna higijena, tjelovježba i doručak

8:00       10:00     Radiokomunikacije – 1. dio

                               (Frekvencijski spektar, vrste radioamaterskog prometa

                               prostiranje radiovalova, antene)

10:00     10:30     Odmor

10:30     12:30     Radiogoniometrija – 1. dio

                               (uvod, što je ARG, oprema, snalaženje na terenu

                               goniometriranje, pravila i strategije)

12:30     13:30     Ručak

13:30     15:30     Radiogoniometrija – 2. dio

                               (praktične vježbe na terenu)

15:30     16:00     Odmor

16:00     18:00     Programiranje komunikacija s micro:bit-om – 1. dio

                               (uvod u programiranje i micro:bit uređaje)

18:00     19:00     Večera

19:00     21:00     Druženje radioamatera i praktične vježbe

                               (radiooperaterski rad, programiranje komunikacija s micro:bit-om)

21:00     22:00     Odmor, druženje i priprema za spavanje

                22:00     Spavanje

Nedjelja, 12. studenog:

7:00       8:00       Buđenje, osobna higijena, tjelovježba i doručak

8:00       10:00     Radiokomunikacije - 2. dio

                               (Hrvatska i međunarodna djelatna pravila i postupci

                               tablice sricanja, kratice Q-koda i ostale, pozivne oznake,

                               ponašanje na radiovalovima, diplome, natjecanja)

10:00     10:30     Odmor

10:30     12:30     Programiranje komunikacija s micro:bit-om – 2. dio

                               (praktične vježbe programiranja)

12:30     13:30     Ručak

13:30     15:30     Ispit znanja

15:30     16:00     Podjela priznanja, završna riječ voditelja i ispraćaj sudionika

Svaki polaznik tijekom cijelog trajanja programa ima na korištenje ručni radio uređaj kojim može komunicirati s ostalim polaznicima i organizatorima. Na raspolaganju je i sva oprema Radiokluba Pazin potrebna za kvalitetno provođenje edukacije: radiogoniometri, radiouređaji, antene i prostorije, računala za programiranje, te micro:bit računala. Polaznici su slobodni donijeti i vlastito prijenosno računalo, ako smatraju da će im pomoći u učenju. Za praktični dio nastave polaznici se dijele u manje grupe kako bi se osigurao kvalitetan rad i detaljniji pristup svakom polazniku. Ovisno o dobnoj strukturi polaznika, grupe se mogu podijeliti i na početnike i napredne, odnosno 5. i 6. te 7. i 8. razred.

Nastava je organizirana tako da se predavanja i radionice programiranja i radiokomunikacije odvijaju u učionicama riječkog Veleučilišta u neposrednoj blizini spavaonica, dok se praktični dio radiogoniometrije odvija na obližnjem blago pošumljenom terenu. Nadgledani rad na radiouređaju odvija se iz prostorija Radiokluba Pazin. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta ili drugih nepredviđenih događaja, Radioklub Pazin je osigurao zamjenske teme i edukativne aktivnosti koje se mogu obavljati u zatvorenom prostoru.

Tijekom boravka u Pazinu polaznici su smješteni u Društvenom centru Veli Jože u kojem su raspoređeni u sobe s po 2 do 8 kreveta. Na raspolaganju su dvije zajedničke kupaone s tuševima, prostorija za druženje i besplatni bežični Internet. Sam objekt smješten je 5 minuta hoda od centra grada, vrlo blizu autobusne stanice. Prvi dan (petak) polaznicima je osigurana večera, drugi dan (subota) tri obroka (doručak, ručak i večera), te posljednji dan (nedjelja) doručak i ručak. Tijekom trajanja kampa, u pauzama, predviđene su razne grickalice, voće i sokovi. Prijevoz na terenske radionice i povratak u društveni centar u potpunosti su osigurani.

O sudionicima kampa brinuti će mentori s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom, svi iskusni instruktori i članovi Hrvatskog radioamaterskog saveza:

  • Marko Češić, bacc. ing. el., 9A6NCM – Radioamater je s dvadesetčetverogodišnjim iskustvom. Sudjeluje u svim radioamaterskim aktivnostima, UKV natjecanjima, a posebno ga zanimaju elektroničke konstrukcije i amaterska radiogoniometrija. Redovito održava treninge, organizira i sudjeluje u natjecanjima, te osposobljava polaznike tečajeva za radiooperatorsko znanje i umijeće radiogoniometriranja.
  • Hrvoje Horvat, dipl. oec., 9A6XX – Radioamaterizmom se bavi od šestog razreda osnovne škole, najviše kroz kratkovalna natjecanja i ekspedicije. Sudjeluje je na najvećim svjetskim radioamaterskim natjecanjima, osvaja (pojedinačno i kao dio ekipe) prva mjesta u Europi i svijetu, a posebno voli Morseov kod i brzu telegrafiju. Tečajeve, kojima je osposobio više generacija radioamatera, redovito nadograđuje novostečenim znanjem i iskustvom.
  • Marko Pernić, mag. ing. el., 9A8MM - Radioamater je od 1994. godine. Najviše se bavi satelitskim i svemirskim komunikacijama, dok je istovremeno angažiran i u drugim područjima radioamaterizma. Povezuje radioamaterizam i informatiku, te priprema i održava radionice iz tog područja tehničke kulture.
  • Franko Bertoša, mag. ing. el. EMBA, 9A3DW – Jedan je od osnivača Radiokluba Pazin. Radioamaterizmom se bavi više od četrdeset godina. Mnoge generacije radioamatera, prošle su širok spektar njegovih tečajeva u radioklubovima od osnovnoškolskog do fakultetskog uzrasta, ali i kroz redovno srednjoškolsko (matematičko-informatičku i prirodoslovno-matematičku) obrazovanje. Sudjeluje u radiogoniometrijskim, KV i UKV natjecanjima i ekspedicijama.
  • Ivan Guštin, mag. ing. el, 9A5CLI – Aktivno se bavi novim tehnologijama u informatici i radioamaterizmu. Sudjeluje u obrazovnim procesima u osnovnim i srednjim školama, te Radioklubu Pazin. Specijalnost mu je vođenje timova na raznim radionicama.

Iznos kotizacije je 150 kn, u što nije uključen prijevoz polaznika u kamp i iz kampa. Maksimalan broj sudionika je 15 osoba, a prednost sudjelovanja na kampu imaju osobe koje se prve prijave za kamp. Za prijavu u kamp potrebno je do 7.11.2017. ispuniti prijavnicu i poslati ju u Hrvatski radioamaterski savez, prema uputama koje ona sadržava.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Kamp2016 2