EKSPEDICIJA: BALEARSKO OTOČJE, IBIZA 2006
 

     

 

 

 Od 16. do 20. ožujka 2006. pazinski su radioamateri boravili na Ibizi, sudjelujući u međunarodnom radioamaterskom natjecanju - Russian DX Contest.

Zašto Ibiza?

Balearsko otočje u radioamaterskom svijetu predstavlja poseban entitet - zemlju. Stoga, radioamaterska mapa danas sadržava preko 330 zemalja, dok ih je prema suvremenim političkim mapama otprilike stotinu manje. U takvoj radioamaterskoj raspodjeli Baleari sačinjavaju vrlo atraktivnu lokaciju za radioamatere.
Druga činjenica koja nas je navukla da idemo upravo na Baleare je Rusko međunarodno radioamatersko natjecanje koje se održalo 18. i 19. ožujka 2006. Odkada to natjecanje postoji u njemu su se prema informacijama sa službenih stranica (www.rdxc.org) do sada pojavile tek dvije radioamaterske aktivnosti sa Baleara, a koje su zajedno ostvarile tek nešto više od 50ak radioveza.

Treći i odlučujući faktor za ovaj pothvat je vrlo jeftin i brz pristup tome otočju. U ožujku je, a time i van turističke sezone, Ibiza mirno, jeftino i idlično mjesto.

 


Ususret ekspediciji
Za Radioklub "Pazin" ovo je bila druga europska radioamaterska ekspedicija. Godine 2000. su Damir Rudela (9A3RE) i Patrik Hrvatin (9A5CW) bili aktivni sa Malte sa pozivnom oznakom 9H3P. Također prva hrvatska ekspedicija na Baleare i prva ekspedicija ovakvog tipa za ovu ekipu. Ekipa je bila u sastavu: Igor Sirotić (9A3AXX), Damir Rudela (9A3RE), Hrvoje Horvat (9A6XX) i Marko Pernić (9A8MM).

 

 

 


Sama ekspedicija
Na ekspediciju se krenulo sa idejom da se u eteru bude sa dva kompleta radiouređaja i antena u isto vrijeme. Tako smo istovremeno koristili 2 radiouređaja, 2 računala i svu potrebnu periferiju koju smo ovisno o potrebi spajali na 4 različite antene. Sva se oprema postavila u granice od 50 kg i dimenzije manje od 120 cm, kako bi se mogla transportirati niskobudžetnim avionskim transportom skupa s operatorima. Sam put se sastojao od putovanja u Treviso (blizu Venecije) vlakom, zatim avionom do Barcelone, gdje je ekipa noćila, ta krajnje avionom na samu Ibizu - preko 30 sati putovanja. Dolazak na Ibizu dogodio se u petak, nakon čega je slijedilo naporno podizanje antena kako bi se na vrijeme krenulo s 24 satnim natjecanjem koje počinje drugi dan, u subotu od 13 sati s trajanjem do nedjelje u 13 sati. Testiranjem antena pred natjecanje vrlo je brzo i lako uspostavljeno 600injak veza, no ukazalo je i na neke nedostatke koji su se morali otkloniti do prije početka natjecanja.


Natjecanje
Natjecanje je počelo sa jako ugodnim otvaranjima specifičnim za to geografsko područje. Na višim su frekvencijama vladali odlični uvjeti za ostvarivanje veza prema Rusiji i središnjoj europi što je već u prvih nekoliko sati dovelo do 600injak veza. Po noći je priča bila obrnuta i s laganim i malim setupom na nižim se frekvencijama teško ostvarivalo veze. Ipak, to što je ovakva aktivnost rijetka, i nosi dodatne bodove drugim natjecateljima, dovelo je do odličnog krajnjeg rezultata od preko 1600 veza u vrlo limitirajućim uvjetima, a zadovoljstvo su s članovima ekspedicije podjelili i organizatori natjecanja koji su za uloženi trud uručili plaketu za najbolju ekspediciju u natjecanju te godine. Znajući da se u natjecanju pojavi preko 3000 učesnika, iz preko 100 raznih zemalja, entiteta povratak s osmijehom na licima bio je zagarantiran.


Povratak i reakcije
Povratak istim načinom, puno avionskih linija, malo vlaka i za kraj automobilom te sređivanje dojmova. Za mnoge od ovih ovo je bilo prvo u nizu iskustvo, koje se na prvi pogled pretvorilo u ljubav prema putovanjima i aktivacijom raznih zanimljivih lokacija.


Više od riječi, ekspedicija na Ibizu u nekoliko video minuta....