Sateliti

ISSJučer i danas po drugi je puta ove godine aktiviran MAI-75 eksperiment: slanje slika sporoanalizirajućom televizijom s Međunarodne svemirske postaje. Za razliku od prošloga puta, ovaj je eksperiment bio kraći, ograničen na samo 2 prolaza na dan iznad Moskve (svemirskom centru kojem je eksperiment i namijenjen), a korištena oprema bila je slična kao prošli put: Kenwood TM-D700 kao radio uređaj, te Kenwood VC-H1 kao kamera i modulator za signal.

 

ISSIako je pred samo nekoliko dana najavljena ponovna SSTV aktivnost s Međunarodne svemirske postaje, to je bilo i više nego dovoljno da se Mirko (9A3BIM) i Marko (9A8MM) pripreme za prijem slika. Eksperiment MAI-75 trajanja je dva dana po nekoliko sati, unutar koji će Međunarodna svemirska postaja emitirati sliku niske rezolucije SSTV načinom rada kako bi ju radioamateri mogli primati. Cilj eksperimenta je isprobati rad kamere Sony HVR-Z1, te Nikon D200 i D2X digitalnih fotoaparata spojenih s Kenwood TM D700 radiouređajem.

 

ISSPrva radio veza između ISS-a i broadcast stanice planirana je za ovaj četvrtak, 25. veljače, u 07:31 sati po UTC vremenu. Učenici iz škole Catham Public School pričati će s Mikeom Finckeom na ISS-u, koristeći opremu radijske postaje 2RE u Tareeu, Australija. Craig (VK4SSB), zaposlenik te radijske postaje, pripremio je opremu i studio za kontakt. Novozelandski premijer, John Key prihvatio je Craigov poziv da postavi prvo pitanje. Kontakt će prenositi "Super Radio network" - 38 radijskih postaja između Sydneya i Broken Hilla.
ISSGuy (ON6MU) napravio je program za packet radio prilagođen radu s Međunarodnom svemirskom postajom, PCsatom i ostalim "kompatibilnim" satelitima. Iako je ovo već 5. verzija programa, on nije previše poznat. Guyova ideja je u program dodati što više opcija i zainteresirati početnike za rad packet radiom.
Link: http://users.belgacom.net/hamradio/uissdownload.htm
CubesatCubesat PRISM lansiran 23. siječnja uspješno je fotografirao Zemlju i sliku poslao u svoj kontrolni centar. Postavke kamere nisu potpuno prilagođene, pa je ekspozicija trajala duže od planiranog, što je uzrokovalo malo lošiju sliku. Tim je odmah zatim drukčije podesio kameru, pa se nove slike očekuju uskoro.
Sliku pogledajte ovdje, a više o satelitu tu.
Joomla templates by a4joomla