ISSJučer i danas po drugi je puta ove godine aktiviran MAI-75 eksperiment: slanje slika sporoanalizirajućom televizijom s Međunarodne svemirske postaje. Za razliku od prošloga puta, ovaj je eksperiment bio kraći, ograničen na samo 2 prolaza na dan iznad Moskve (svemirskom centru kojem je eksperiment i namijenjen), a korištena oprema bila je slična kao prošli put: Kenwood TM-D700 kao radio uređaj, te Kenwood VC-H1 kao kamera i modulator za signal.

 

 

 

Ekipa radiokluba Pazin i ovoga se puta organizirala za prijem. Ponovno su postavljene dvije lokacije, s iznimkom što se ovoga puta nije išlo na eksperimentiranje s izvorima napajanja, već su i računala i radiouređaji spojeni na gradsku mrežu. Korišteni su Kenwood TS2000 i Yaesu FT-857D radiouređaji, te yagi antene od 5 i 9 elemenata.

 

Četvrtak, 15. srpnja

Na oduševljenje svih radioamatera koji su primali slike, eksperiment je započeo točno u dogovreno vrijeme: u 14 sati po lokalnom vremenu. U prvom prolazu primljene su dvije slike. Kao što je bilo i najavljeno, način rada je Martin-1 što znači da za svaku sliku treba nešto manje od dvije minute. Drugi prolaz bio je još bolji, te su primljene dvije potpune i jedna polovična slika. U nadi da će se eksperiment, kao i prošli puta, nastaviti i izvan dogovrenog vremena, pokušali smo primati slike i u kasnijim preletima, međutim, SSTV je bio isključen.

 

Petak, 16. srpnja

Današnji eksperiment trajao je tek 4 sata, što znači 2 preleta iznad Pazina. U prvom preletu nažalost nije bilo nikakve aktivnosti, ali su to astronauti nadoknadili u drugom preletu. Postavili su Robot36 kao protokol, što znači da je za svaki sliku potrebno 36 sekundi. Čak četiri slike su emitirane za vrijeme preleta iznad Pazina, međutim samo jedna je uspješno primljena. Razlog tomu je signal slovenskog repetitora S55VTO postavljenog na frekvenciji 145.7875 MHz, a smještenog na Kaninu, čiji je signal bio jači od signala s ISS-a.

 

ISS_SSTV_2_1

 

ISS_SSTV_2_2

 

ISS_SSTV_2_3

 

ISS_SSTV_2_4