Zanimljivosti

U subotu, 5. rujna u talijanskom Montechiariju istarski će radioamateri predstaviti svoje znanje i inovacije skupljene kroz 15 godišnji rad na jednoj od trenutno najpoznatijih radioamaterskih lokacija u Europi - Tićan (9A1P). Davor Kucelin (9A1UN) iz Poreča i Hrvoje Horvat (9A6XX) iz Pazina pričati će o stvaranju, ali i što je sve potrebno za ostvarenje najboljih europskih rezultata u po mnogima najzahtjevnijoj natjecateljskoj kategoriji u svijetu radioamaterskih natjecanja. Što su prošli, kako rade, što ih razlikuje i čemu teže podjelit će publici zajedno s još dva ponajbolja europska tima - E7DX iz BiH i 4O3A iz Crne Gore. Sve se ove ekipe redovito pojavljuju u samom vrhu najzahtjevnijih natjecanja, a sada će pred brojnim talijanskim radioamaterima prikazati svoje tajne ostvarenja tih rezultata.

ariss-logoNakon više od godinu i pol dana od slanja prijavnice i pripreme svih potrebnih zahtjeva, stigla je potvrda termina održavanja radioveze astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji i učenika iz Tehničke škole Ruđer Bošković u Zagrebu. ARISS School Contact održati će se u srijedu, 26. lipnja, od 19:31 do 19:42 po našem vremenu. Za radioamaterski dio veze brinuti će se ekipa iz Hrvatskog DX kluba, a koristiti će znak 9A1A. Škola je za kontakt osigurala internetski video prijenos, a hrvatski će radioamateri astronaute moći slušati na 145.800 MHz. ARISS mentor za ovaj kontakt je član Radiokluba Pazin, Marko Pernić (9A8MM), kojemu je ovo prvo mentorstvo Hrvatskoj školi nakon kontakta učenika Osnovne škole Vladimir Nazor Pazin kojega su organizirali članovi Radiokluba Pazin 2008. godine.

ISSAstronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji i Ruska baza odlučili su, zadovoljni dosadašnjim razvojem MAI-75 eksperimenta, nastaviti isti, samo s drugim nazivom: MATI-75. Originalna vremena bila su 13. i 14. rujna, međutim, zbog obaveza posade Postaje eksperiment je proveden s jednim danom kašnjenja - 14. i 15. rujna.

 

U svijetu komunikacija (radijskih, televizijskih ali i u zračnom prometu) predmetak "9A" označava Hrvatsku. Upravo iz tog razloga svim našim radioamaterima jedinistvene pozivne oznake počinju sa kombinacijom 9A. Tako su pred 20 godina odlučili u Međunarodnoj telekomunikacijskoj uniji (ITU) - a hrvatski radioamateri tom su se prigodom odlučili na korištenje posebnih pozivnih oznaka 9A20xxx tijekom čitave ove godine. Tako će se u eteru u 2012. godini hrvatski, a time i pazinski radioamateri, pojavljivati sa oznakama 9A20 uz vlastiti nastavak. Za tu prigodu iz naših redova posebnu su oznaku zatražili i dobili Mirko Jurman (9A203BIM), Patrik Hrvatin (9A205CW) i Marko Pernić (9A208MM). Više informacija o međunarodnim predmetcima saznajte na: http://en.wikipedia.org/wiki/ITU_prefix

Prijemne antene

Danas je u kući čakavskog sabora u Žminju održan inicijalni sastanak Hrvatskog svemirskog programa, projekta astronomske udruge Vidulini. Dvojica voditelja projekta, Marino Tumpić (9A3ATE) i Igor Puhar, sastanak su započeli predstavljanjem udruge, a zatim prešli na samu ideju Hrvatskog svemirskog programa. Kako za sada nisu pronašli, čak ni formalno, djelovanje bilo koje udruge ili državne institucije koja bi se bavila znanstvenim istraživanjem svemira u ovom obliku, odlučili su sami okupiti ljude koji bi bili zainteresirani za ostvarivanje ovog projekta.

Joomla templates by a4joomla