Prijemne antene

Danas je u kući čakavskog sabora u Žminju održan inicijalni sastanak Hrvatskog svemirskog programa, projekta astronomske udruge Vidulini. Dvojica voditelja projekta, Marino Tumpić (9A3ATE) i Igor Puhar, sastanak su započeli predstavljanjem udruge, a zatim prešli na samu ideju Hrvatskog svemirskog programa. Kako za sada nisu pronašli, čak ni formalno, djelovanje bilo koje udruge ili državne institucije koja bi se bavila znanstvenim istraživanjem svemira u ovom obliku, odlučili su sami okupiti ljude koji bi bili zainteresirani za ostvarivanje ovog projekta.

Objašnjavajući projekt, Marino je istaknuo kako je konačni cilj lansiranje piko satelita, a da bi se cilj ostvario potrebno je proći nekoliko faza: najprije će se lansirati balon punjen vodikom, u suradnji s Hrvatskim Hidrometeorološkim zavodom, koji bi imao razne sonde za mjerenje vremenskih uvjeta, kao i kameru za snimanje slika, a svi bi se podaci radio-vezom odašiljali i primali na prijemnom postaji. Uz projekte Lander i Rover, o kojima se više može saznati na njihovim web stranicama www.astronautika.com, konačni projekt bio bi lansiranje piko satelita, CROPSAT.

Član radiokluba Pazin, Marko Pernić (9A8MM), održao je kraće izlaganje na temu radioveze s astronautom (ISS School contact), te istaknuo kako bi aktivnost radioamatera u ovakvom projektu mogla biti od velike koristi, pogotovo u dijelu prijenosa podataka između sondi i kamere na satelitu do prijemne postaje na Zemlji.