Svijet

HamNa YouTubeu postoji nekoliko filmića koji prikazuju snalažljivost radioamatera u situacijama kada su ostale komunikacije otežane ili onemogućene. Među njima se našao i Dominic (M0BLF), član mađunarnodnog kluba mladih radioamatera, i redoviti posjetitelj susreta.
Više: ovdje.
MorseSavez radioamatera Velike Britanije (RGSB) pokrenuo je program izdavanja certifikata svima koji žele sami sebi (a valjda i drugima) dokazati da znaju telegrafiju. Nažalost, za sada certifikat mogu dobiti samo članovi RGSB-a, uz nadu da će uskoro proširiti vidokrug djelovanja i na sve radioamatere svijeta.
Link: http://www.southgatearc.org/news/february2009/rsgb_morse_certificate.htm
TransistorTvrtka IPHOBAC (www.ist-iphobac.org/) demonstrirala je prvi fotoničko-bežični prijenos podataka koji može postići brzine do 12.5 Gbit/sekundi na kratke i srednje udaljenost (do 1 km). S obzirom da je ovo relativno nova tehnologija, trebati će još malo dorade da bi se u potpunosti komercijalizirala. Više informacija: www.ist-iphobac.org/news/ict2008/index.asp.
ISS Richard Garriott (W5KWQ) biti će gost na ovogodišnjoj konvenciji radioamatera u Daytonu, kao specijalan gost ARRL-a i AMSAT-a. Podsjetimo, Richard je prošle godine u listopadu otputovao na 10dnevni boravak na Međunarodnu svemirsku postaju s koje je bio vrlo aktivan kao radioamater.
Detaljnije: http://www.arrl.org/news/stories/2009/02/21/10660/
CQCQ magazin počeo je uvažavati elektroničke QSL kartice iz servisa eQSL kao važeće za diplome iz svojega programa. Urednik časopisa, Rich Mosseson (W2VU) i osnivač eQSL-a Dave Morris (N5UP) najavili su da će postojati i neka ograničenja: postaja koja je poslala karticu mora imati "Autgenticity Guaranteed" status, a postaja koja zahtjeva diplomu mora imati barem Bronze level status, što znači da mora uplatiti barem $1 donacije za eQSL servis.
Joomla templates by a4joomla