Natjecanja

Istarski radioamateri iz Pazina i Poreča zadnjeg su vikenda ožujka (23. - 25.ožujak 2018.) za CQWPX SSB 2018 natjecanje posjetili su svoje prijatelje Hrvatski DX Klub iz Zagreba - 9A1A. U vrlo ugodnoj atmosferi sa natjecateljske lokacije zagrebačkg kluba na brdu Kozjača za 48 sati natjecanja zajedničkim su snagama ostvarili gotovo 7.000 radioveza i 28 milijuna bodova što će prema prijavljenim rezultatima značiti prvo mjesto u Svijetu u kategoriji više operatora, više odašiljača. Istarsku ekipu činili su Patrik (9A5CW), Hrvoje (9A6XX), Mirko (9A6KX) iz Pazina, te Davor (9A1UN) iz Poreča. Ovo je prvo i vrlo uspješno zajedničko sudjelovanje u nekom radioamaterskom natjecanju sa ekipom iz Zagreba, nakon godina poznanstva. Detalje rezultata možete pronaći ovdje, a u nastavku nekoliko slika.

Hrvoje Horvat (9A6XX) još će jednom biti hrvatski predstavnik na WRTC (World Radiosport Team Championship) - svojevrsnoj radioamaterskoj olimpijadi koja se održava svake 4 godine. Nakon nastupa u Brazilu 2006. i SAD-u 2014. zajedno sa Davorom Kucelinom (9A1UN) iz Poreča predstavljat će jedan od 2 hrvatska tima. Temeljem dvogodišnjih kvalifikacija u kojima se skupljaju bodovi za nastup na tom najprestižnijem radioamaterskom natjecanju Kucelin i Horvat zaslužili su svoje mjesto među 63 ekipe koje će se u srpnju 2018. godine okupiti u okolici Berlina u Njemačkoj. Iskustva je dovoljno, a treća sreća, te prvi put WRTC na kontinentu na kojem i inače rade u natjecanjima bit će dodatna motivacija za dobar plasman.

Na Tićanu - 9A1P - se početkom ožujka u vrlo zanimljivom radioamaterskom američkom natjecanju - ARRL DX Phone, u kojem je cilj ostvariti što više radio veza sa što više američkih radioamatera iz što više američkih saveznih država i kanadskih provincija, sakupila vrlo raznolika ekipa. Domaćini, radioamateri iz Poreča, Pazina i Kopra, ugostili su tako prijatelje iz talijanskih Palerma, Bologne, Udina, švicarskog Lugana, te još domaće snage iz Daruvara. Ukupno 13 članova ekipe sudjelovala je u zanimljivoj Multi-Multi kategoriji, a osim dobrog druženja ostvareno je solidno 3. mjesto u Europi sa urađenih 6100 radioveza sa sjevernoameričkim kontinentom u 48 sati natjecanja. Vrlo zanimljivo natjecanje umalo je pokvarilo vrlo ružno vrijeme popraćeno jakim vjetrom, no osim manjih problema na antenama sve je završilo na zadovoljstvo svih prisutnih.

Treći vikend ožujka već je unaprijed rezerviran u kalendaru mnogih radioamatera za jedno od najdinamičnijih radioamaterskih natjecanja - Russian DX Contest. 24-satna akcija u kojima broj veza vrlo lako prelazi i nekoliko tisuća i ove je godine ponudila vrhunsku zabavu i natjecanje. Iako se puno toga promjenilo od zadnjeg sudjelovanja tićanske - 9A1P - ekipe u kategoriji više operatora, jedan odašiljač u ovom natjecanju (daleko najkonkurentnija kategorija), nitko se nije nadao da će europski rekord čuvene ukrajinske ekipe UZ2M iz 2013. godine biti ugrožen još neko vrijeme. Zadnji nastup za 9A1P u ovom natjecanju u toj se kategoriji dogodio 2011. ostvarivši rezultat od 3200 veza i 14 milijuna bodova, što je tada bilo dovoljno tek za 10. mjesto u Europi. Ipak, krenulo se ambiciozno i ozbiljno, a rezultat na poluvremenu (nakon 12 sati) od gotovo 11 milijuna bodova navjestio je odličan rezultat na kraju. Za kraj: 3909 veza i 23,5 milijuna bodova. Nitko u 22. godine ovog natjecanja nije prijavio veći rezultat iz Europe, a ovog puta to je značilo i čvrsto vodeće mjesto u ovoj kategoriji, čak 8 milijuna više od drugoplasirane ekipe DL1A iz Minhena. Izgleda da se konačno pronašao pravi recept za ovo natjecanje! Iz Radiokluba Pazin dio ekipe sačinjavali su Patrik Hrvatin (9A5CW), Hrvoje Horvat (9A6XX) i Marko Pernić (9A8MM).

Istarski radioamateri, okupljeni najčešće oko lokacije Tićan (9A1P.com), za CQWPX SSB 2015 natjecanje posjetili su svoje velike prijatelje i rivale u Prijedoru, BIH (E7DX). U vrlo ugodnoj atmosferi, deseteročlana ekipa za 48 sati natjecanja ostvarila je 5.785 veza i gotovo 24 milijuna bodova što će prema prijavljenim rezultatima značiti treće mjesto u Europi u kategoriji više operatora, jedan odašiljač. Istarsku ekipu činili su Patrik (9A5CW), Hrvoje (9A6XX), Adi (S55M) i Sonja (S53GO). E7DX i 9A1P postaje veliki su rivali u natjecanjima, ali često i zajedno organiziraju i sudjeluju u različitim aktivnostima. Podsjetimo, u studenom prošle godine za CQWW CW 2014 natjecanje E7DX ekipa bila je u gostima kod 9A1P.

Joomla templates by a4joomla