wyac 2018Svjetsko prvenstvo u radioorijentaciji za mlade održalo se u razdoblju 30.06. do 04.07.2018. godine u Češkoj Republici, u gradiću Doxy smještenom cca. 120 km od Praga.

 

Predstavnici Republike Hrvatske su bili:
- u kategoriji Ž14 (djevojčice do 14 godina): Ines Tomanek iz RK Bjelovar i Lucija Kasap iz RK Zadar
- u kategoriji Ž16 (djevojčice do 16 godina): Hana Oblak iz RK Ludbreg i Marina Udovičić iz RK Pazin
- u kategoriji M16 (dječaci do 16 godina): Filip Rajh i Luka Štefančić iz RK Ludbreg, Anđelko Kos iz RK Ozalj, Marin Jović iz RK Zadar

Tijekom tih 5 dana raspored je bio vrlo gust. Prvi dan je bio dolazak, start iz Ludbrega u 06:00h, dolazak u Doxy u 15:00h, te provjera uređaja i otvorenje prvenstva. Naredna tri dana svaki dan je bilo jedno takmičenje. Prvi dan 3,5Mhz klasika, drugi dan 3,5Mhz sprint te treći dan 144 Mhz klasika te zatvaranje prvenstva.

Organizacija svih trka je bila besprijekorna, start i cilj su bili složeni do svake sitnice. U biltenima je unaprijed bila dana svaka informacija koju takmičar treba te je sudac još prije starta sve detalje objasnio voditeljima timova. Polazak busa na start, kao i svaki start održan je u sekundu točno. Svi hrvatski predstavnici pokazali su odličnu kondiciju, otrčali su sve tri trke bez problema. Iako nisu ostvareni posebno zapaženi rezultati, mladi su se takmičari upoznali s načinom na koji se takmiči na svjetskim prvenstvima te bili u prilici upoznati svoje vršnjake koji značajno više vremena i pažnje posvećuju radioorijentaciji.

Svako iskustvo koje su stekli na ovom međunarodnom prvenstvu može im biti samo motivacija za daljnji kvalitetniji rad. Naši takmičari su se pokazali kao vrlo zainteresirani i motivirani postići što bolji rezultat, nisu odustajali niti se predali i dali su sve od sebe.

Gotovo nevjerojatni rezultati takmičara iz Ukrajine, Češke i Rusije više nam nisu iznenađenje, ali je i dalje nevjerojatno da se unutar 2 kruga emitiranja predajnika, znači gotovo ispod 10 minuta nalazi svaki predajnik. Dok se u sprintu unutar 1-2 minute nađu 2 predajnika. Ovo nije slučajnost već posljedica iznimne fizičke spremnosti takmičara i velikog iskustva.

Svi zajedno dostojno su i kulturno predstavljali Republiku Hrvatsku, svaki puta srdačno dočekani od strane IARU predsjednika i od strane glavnog IARU suca. Za nagradu za dobre rezultate na takmičenju naši mladi reprezentativci su išli na izlet u Prag gdje su upoznali kako funkcionira praški metro te se prošetali Karlovim mostom. Za 2019. godinu mladi takmičari pozvani su na WYAC 2019. u Ukrajinu, nedaleko od Kijeva.