ImageEkipa radiokluba Pazin u sastavu Mirko (9A3BIM), Franko (9A3BFL) i Marko (9A8MM) posjetili su u ponedjeljak ovogodišnji, 42. po redu, sajam elektronike, radiotehnike, informatike i auto akustike u Pordenoneu (Italija). Osim spomenutih članova rkp-a, Pordenone su posjetili i sekcija Labin: Adam (9A4QV) i Andrea (9A3JH). Kraća recenzija u nastavku teksta.


Posjećujući ovaj sajam već nekoliko godina za redom, može se primijetiti niz promjena u organizaciji, ali i u cijeni ulaznice koja je u proteklih nekoliko godina skočila za 2 EUR (ove godine je ulaznica bila 8 EUR). Tendencija da se tematski grupa elektronika, informatika, te radioamaterizam (kojega organizatori stavljaju u isti paviljon s prezentacijama financijske policije i vojske), ove godine je malo zakazala, te je opet bilo izmiješana elektronika s informatikom, što možda ne zvuči tako čudno dok ispred sebe u isto vrijeme ne vidite stari transformator, pumpicu za lem, novu neraspakiranu grafičku karticu i diskete. Širenje paviljona s auto akustikom primjećuje se iz godine u godinu, a ove godine je program dodatno obogaćen natjecanjem za DJ-e i prisustvom Radio Company štanda. Ovo je godine po prvi put zaživjela najavljivana Linux Arena, manji prostor za predstavljanje ovog besplatnog operativnog sustava.

Sadržaji štandova s elektroničkom opremom ne mijenjaju zamjetno se iz godine u godinu: još uvijek su prisutni štandovi s elektronkama, otpornicima "na kile", lemilicama s regulacijom za 5 EUR, svim vrstama konektora, baterijama, a nađe se i štandova s low-cost svjetlosnim efektima.
Kod informatičke opreme stvar je nešto drukčija: svake se godine na sajmu nađe po jedan hit predmet, trenutni best buy. Ove godine je to bio USB BlueTooth stick, koji se, uvijek isti, prodavao od 6 do 10 EUR, kako na kojem štandu. Na polovnoj informatičkoj opremi ne izostaje cijenom opravdan natpis "nuovo, ma non funziona".

Radioamaterski dio bio je podjednak kao lani, uz izostanak poljske ekipe (SP5ZCC) koja je prošle godine po prvi puta sudjelovala na ovom sajmu kao izlagač, te izostanak Marcuccija, iz razloga koje od odgovornih nismo uspjeli saznati. Prvi dan sajma održano je polaganje FCC ispita (američka radioamaterska klasa). Da je SDR (software defined radio) kao projekt zaživio i u Italiji, kako u teoriji tako i u praksi, dokazuje da je glavni uređaj na sajmu ove godine bio SDR-1000 umjesto FT1000MP koji je dominirao proteklih nekoliko godina. Kao prodavači antena najviše su se istakli LEM i ECO, koji su i ove godine nešto snizili cijene pogotovo VHF antena. Hrvatski radioamaterski savez na sajmu je predstavljala standardna ekipa u sastavu Petar (9A6A) i Emir (9A6AA).

Share
Joomla templates by a4joomla