ImageSvima dobro poznate i naširoko u domaćinstvima prihvaćene mikrovalne pećnice mogle bi uskoro biti zamijenjene kratkovalnim pećnicama, ako se najnovija istraživanja tvrtka C-Tech pokažu uspješnim i komercijalno prihvatljivim. Prednosti kratkovalnih pećnica bile bi u ravnomjernijem i osjetno bržem zagrijavanju, te u mogućnosti odleđivanja hrane.Radioamaterima ovo znači dodatni izvor smetnji na već smetnjama zagađenom kratkom valu.

Frekvencije kratkog vala prodiru dublje u materijal, za razliku od mikrovalnih. Razlika je i u samom principu: mikrovalne pećnice rade tako da okreću dipole vode, dok kratkovalne induciraju struje (što opet znači da će moći zagrijati vodu, ali će imati problema s destiliranom vodom, zbog njene slabe električne vodljivosti). Dva prototipa ovih pećnica rade snagom od 2.4 kW na kratkovalnim frekvencijama 13.56 MHz i 27.12 MHz, umjesto na dosadašnjim frekvencijama od 2450 MHz.

U C-Techu ističu da za generiranje kratkovalnih frekvencija koriste kristalne oscilatore, te kako se lako nabavljivi 50 omski kabel može koristiti za prijenost signala unutar pećnice. Prototipom od 600 W uspjeli su odmrznuti hranu 10 puta brže nego mikrovalnom pećnicom, a zagrijati ju 2 puta brže. Također, ističu primjer piletine, koja se u ovim pećnicama potpuno ispeče, dok u mikrovalnima na površini izgori, a u sredini je još uvijek sirova (iz razloga što mikrovalovi prodiru samo 1-2 cm ispod površine hrane). Uspoređujući je s običnom pećnicom (kod koje se koristi površinsko grijanje), napominju da se hrana za čije je grijanje bilo potrebno 20 minuta, u kratkovalnoj pećnici zagrijala za manje od 15 sekundi, koristeći samo 300 W.

Odgovor na pitanje kakvo će biti zagađenje RF spektra ovim pećnicama, još nije dan od strane C-Techovih stručnjaka, niti radioamatera u okolici razvojnog centra.

Link na originalni članak:
http://www.eurekamagazine.co.uk/article/9659/Inside-view-on-deep-heat.aspx.