9a1un 9a6xx 2018Još nas samo 11 dana dijeli od najprestižnijeg radioamaterskog natjecanja, radioamaterske olimpijade, koja se održava svake četiri godine, a na kojemu će ove godine, po treći put, timski nastupiti Hrvoje Horvat (9A6XX) iz Radiokluba Pazin i Davor Kucelin (9A1UN) iz Radiokluba Poreč.

WRTC (World Radiosport Team Championship) ove se godine održava u Njemačkoj, u okolici Berlina. Na natjecanju će snage odmjeriti 63 tima iz svih dijelova svijeta. Svaki tim čine dva radioamatera koja su se za ovo natjecanje kvalificirala skupljajući bodove svojim plasmanom u raznim svjetskim radioamaterskim natjecanjima u protekle četiri godine.

Struktura timova je sljedeća:
- 6 timova iz Azije
- 24 timova iz Europe
- 14 timova iz Sjeverne Amerike
- 2 tima iz Oceanije
- 2 tima iz Južne Amerike
- 1 tim koji brani prošlogodišnji naslov prvaka
- 3 tima koja čine mladi radioamateri
- 6 timova koje je odabrala komisija
- 5 sponzoriranih timova

Svi timovi biti će smješteni u istoj geografskoj regiji, približnih topgrafskih karakteristika, udaljeni najmanje 1 km jedan od drugoga. Svi timovi imaju podjednake uvjete za rad: svaki tim ima svoj šator, agregat snage 2 kW, identične antene (Spiderbeam za 10/15/20; skraćeni dipol za 40m te inverted-V za 80 metara), dva radio uređaja (najveće snage 100W), hranu i pitku vodu. Također, svaki tim ima suca koji ih prati tijekom svih 24 sata natjecanja i volontere koji se brinu da agregat uvijek ima dovoljno benzina. Svaki tim će neposredno prije natjecanja izvući posebnu (prigodnu) pozivnu oznaku koju će koristiti i koju ne smiju otkriti nikome, kako nebi došlo do favoriziranja niti jednog tima.

Natjecanje (IARU HF Championship, u sklopu kojeg se održava WRTC 2018) traje 24 sata, od subote, 14. srpnja, u 14 sati po lokalnom vremenu, do nedjelje, 15. srpnja, u 15 sati po lokalnom vremenu. 

Hrvoje i Davor već se neko vrijeme pripremaju za natjecanje, a od nedavno pripremaju i opremu, kako bi bili u potpunosti spremni za samo natjecanje.

wrtc 2018 9a1p setup