natjecanje mladih tehničara 2018

Prošlog je utorka, 30. siječnja, u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Pazinu odrađen prvi krug natjecanja mladih tehničara u Republici Hrvatskoj. Natjecanje su u školi vodili član Radiokluba Pazin i jedan od najaktivnih hrvatskih radioamatera Hrvoje Horvat (9A6XX) i profesor tehničke kulture Darko Suman. Natjecanju je pristupilo 5 mladih učenika koje su svoje znanje pokazali u 3 kategorije: radioorijentacija – pronalaženje skrivenog odašiljača, izrada tehničkog sklopa na eksperimentalnoj pločici i pisanje testova iz gradiva tehničke kulture.

 

Prvi dio natjecanja proveden je na rukometnom igralištu škole i gradskom parku, gdje su svi natjecatelji uspjeli pronaći skrivenu ''lisicu'' u roku od 5 minuta. Osim toga natjecatelji su pokazali svoje znanje i vještinu u održavanju komunikacije ručnim radio stanicama te snalaženje na slijepoj topografskoj karti gdje su trebali locirati ''unesrećenu osobu''.

Odmah nakon toga preselili su se u prostorije pazinske Osnovne škole Vladimir Nazor, gdje su pisali ispit znanja. Izrada tehničkog sklopa ostvareno je u istoj učionici, učionici tehničke kulture, na unaprijed pripremljenoj opremi. Bilo je potrebno složiti detektorski prijemnik za kratkovalno područje.

Prvo mjesto osvojio je Martin Bertoša s ukupnih 96 bodova. Za njim slijede Ivan Dušman (93), Maroje Berković (87), Petar Rabac (86) i Lovro Ursić (78).

Za mjesec dana je natjecanje na županijskom nivou. Koliko će natjecatelja biti pozvano još se ne zna jer sve ovisi o ukupnom broju prijavljenih kandidata. Pobjednika na županijskom nivou čeka državno prvenstvo u Primoštenu. 

Share
Joomla templates by a4joomla