ariss logoPočetkom godine Prva srednja informatička škola iz Zagreba ostvarila je prvi ARISS telebridge kontakt s astronautom na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Nakon samo 3 mjeseca od prijave projekta i intenzivnih priprema, ova je škola dobila termin i uspješno odradila kontakt na kojem su astronautu Scottu Tingleu postavili svih 20 planiranih pitanja. Radioamaterska veza bila je između Međunarodne svemirske postaje (NA1SS) i radioamatera u Australiji (VK6MJ), dok je veza između VK6MJ i škole u Zagrebu bila telefonska.

Ovo je treći ARISS kontakt u Hrvatskoj. Prvi je ostvario Radioklub Pazin 2008. godine, a drugi Srednja škola Ruđer Bošković iz Zagreba. Oba ova kontakta bila su izravna u kojima su radioamateri postavili opremu posebno za tu prigodu. To čini ovaj, treći, kontakt drukčijim, s obziirom da je dio veze radioamaterski, a dio telefonski.

ARISS Mentor, u ovom slučaju Marko (9A8MM), zadužen je za pripremne aktivnosti i pripremu škole za kontakt. To ukljjučuje objašnjenje samog kontakta, moderiranje razgovora, ali i detaljen upute o tome što škola mora imati, praćenje svih korakak u odabiru i pripremi opreme, pripremu i organiziranje testova, te napokon praćenje samog kontakt i izvješćivanje s njega. Kontakt se održao 18. siječnja s početkom u 9:46 sati po lokalnom vremenu, a trajao je do 9:56.