Kamp2016 2Drugi dan prvog Pazinskog radioamaterskog vikenda protekao je u znaku predavanja za radiooperatora, slaganja antena i rada na radio uređaju. Predavanja u učionici i radionice u prirodi ugodno su ispunile dan učenika koji su pokazali da uživaju u stjecanju novih znanja i timskom radu.

 

Nakon jutarnjeg razgibavanja i doručka, polaznici su krenuli u Radioklub Pazin gdje su započeli s prvim predavanjem. Predavači su bili Franko Bertoša i Hrvoje Horvat koji su osnovnoškolcima pokušali približiti čime se radioamateri bave. Pričali su o radio uređajima, antenama, rasprostiranju radio valova, novim trendovima, modernijem pristupu komunikacijama, ali i o ekspedicijama na koje radioamateri odlaze na zanimlje lokacije ili u neke druge, radioamaterima rijetke zemlje.

Drugi dio dana prošao je u obliku radionice: učenici, podijeljeni u dvije grupe, izrađivali su dipol antene, za 7 MHz i 14 MHz, a sve to na Tićanu, zajedničkoj natjecateljskoj lokaciji Radiokluba Pazin i Radiokluba Poreč. Svaka je grupa tako morala odrezati žicu točne dužine, pripremiti ju, povezati rednim stezaljkama za koaksijalni kabel koji je s druge strane imao konektor. Zatim su antene podigli na pripremljene stupove, kako bi ih usporedili s postojećim, Yagi antenama, postavljenima na lokaciji, iz čega su u praksi naučili puno o propagacijama i rasprostiranju radio valova. Za kraj, učenici s položenim ispitom za radiooperatora P razreda, odradili su nekoliko veza.

Treći dio dana posvećen je uvodu u amatersku radiogoniometriju gdje je Marko Češić učenicima održao uvodno predavanja o ovom spoju sporta i tehnike. Učenici su vidjeli goniometre, naučili kako se koriste, što će im već sutra trebati u "lovu na lisicu". 

Večera je protekla uz roštilj i gledanje kratkih filmova o radioamaterskim ekspedicijama u kojima je sudjelovao Radioklub Pazin.