86831353 10158166448469430 2143150644473626624 oU protekloj 2020. godini i rad Radiokluba „Pazin“ odvijao se u nešto izmjenjenom obliku zbog nastupanja epidemije Covid-19. Ipak, Radioklub „Pazin“, zajedno sa svojim članovima i korisnicima, pokazao je kako je spreman na izvanredne situacije. Po završetku godine, zbrajanju rezultata i održanoj Skupštini donosimo Vam kratak pregled važnijih događaja.

 

Nova natjecateljska lokacija se polako razvija, sva je dokumentacija ishodovana, a potpisani su  i visokovrijedni sponzorski ugovori. Članovi Kluba su sudjelovali i u natjecanjima s vlastitih natjecateljskih lokacija. Najviše se u natjecanjima i radiooperaterskoj sekciji istaknuo Mirko Jurman s održanih više od 12.000 veza te sudjelovanjem u desetak važnijih domaćih i stranih KV i UKV natjecanja. U međuvremenu razvija se i projekt udaljenog rada na radiouređaju koji bi bio od velike koristi u izučavanju novih radioamatera.

Radioklub „Pazin“ uz potporu Hrvatskog radioamaterskog saveza organizirao je tečaj za radiooperatora. Održana su dva predavanja na kojima je predavač Mirko Jurman prenio svoje znanje na mlade naraštaje. Tečaj je položilo 15 polaznika te steklo uvjete za rad na radiouređaju i sva ostala prava i obaveze radioamatera.

Deseta godina projekta besplatnih edukacija RKPedu glavninu aktivnosti rezervirala je najmlađima, ali bilo je i aktivnosti za sve starosne skupine. U razdoblju od siječnja 2020. godine provedeno je 27 edukacija kroz koje se uspješno educiralo oko 800 polaznika. Ukupno se radi o 68 djece od predškolskog pa do srednjoškolskog uzrasta, a radili su u 4 skupine s obzirom na uzrast i predznanje. Radionice za niže razine A i B je naizmjence srijedom vodio Ivica Šuran, a za više C i D Ivan Guštin petkom. Zbog nastale epidemiološke situacije, predavanja su se nakon 11.ožujka prebacila online, u nešto manjem obimu. Dio računala i opreme posuđeni su učenicima osnovne i srednje (GSŠJD) pazinske škole kako bi mogli pratiti nastavu na daljinu.

Radioklub se uključio u volontersku donatorsku akciju 3D printanja vizira za zaštitu medicinskih i drugih djelatnika od koronavirusa. Viziri su na kraju donirani Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrila Pazin za djelatnike tijekom upisa i provođenja mature.

U rujnu prijavljen je projekt opremanja učionice za STEM radionice za djecu i mlade na natječaj "Infinum Foundation" kojim financiraju projekte rada s djecom. Prepoznati smo kao jedan od 8 najboljih projekata od ukupno stotinjak prijavljenih te je Radioklubu Pazin odobrena donacija za nabavu opreme.

PazinWireless trenutno broji 5 pristupnih točaka i 66 stalnih korisnika. PazinIT je sekcija koja okuplja IT stručnjake i entuzijaste i izvan članova Kluba, s područja cijele Istre. Facebook grupa trenutno broji čak 257 članova. Ove se godine, osim tjednog okupljanja srijedom, grupa ponovno istakla i u organizaciji RKPedu edukacija ali i organiziranih tematskih stručnih diskusija i reportaža.

Od radova u prostorijama Kluba valja izdvojiti popravak i uređenje sanitarnog čvora, učionice i hodnika te bojanje zidova. S krova je uklonjena dotrajala Quad antena.

Bez obzira na situaciju Radioklub je nastavio s radom, iznjedrivši tako nove ideje i projekte. Članovi Kluba još su jednom dokazali kako su spremni na sve nove zahtjeve i izvanredne situacije. U 2021. godini spremili smo nadogradnje starih projekata, ali i mnogo novih iznenađenja o kojima ćemo Vas obavijestiti uskoro.