Image Fabian Kurz, DJ1YFK, nedavno je predstavio svoja dva programa radioamaterske tematike namijenjena Linux operativnom sustavu. YFKlog program je za vođenje radioamaterskih veza, a QRQ je linux verzija popularnog programa za primanje znakova pri velikim brzinama - RUFZ (www.rufzxp.net). U daljnjem ćemo tekstu predstaviti oba programa.

Prvi od njih je YFKlog, dnevnik veza. Log radi u tekstualnom modu, pa mu se lako može pristupiti i s udaljenih računala. Time se može log voditi na jednom računalu, i njemu pristupati s bilo kojeg drugog računala u svijetu. YFKlog je ne samo potpuno besplatan program, već i open source program.
Neke od karakteristika YFKlog-a su: jednostavan za korištenje, spremanje podataka u MySQL bazu, neograničen broj različitih logova, ADIF import i export,jednostavan backup, printanje QSL kartica i druge.
Zahtjevi za rad YFKloga su minimalni: računalo sa Linux (ili Unix) operativnim sustavom s instaliranom podrškom za Perl, te prsitup MySQL bazi.
Službene stranice YFKlog-a
Link za download

Image

Drugi program je QRQ. Nakon velikog uspjeha programa RUFZ, koji se već nekoliko godina koristi i u QRQ natjecanjima, Fabian je napisao sličan program koji radi u Linux okruženju. QRQ šalje 50 slučajno odabranih znakova iz baze. Nakon svakog znaka program čeka korisnika da upiše znak koje je primio. Taj se znak zatim uspoređuje s poslanim znakom. Ako je znak ispravno primljen, brzina se povećava za 10 LpM, u protivnom brzina pada za 10 LpM (LpM = letters per minute, slova u minuti).
Službene stranice QRQ programa

Link za download

Image
Share
Joomla templates by a4joomla