radionica lemljenja2018Na 19. radionici za mlade, održanoj 27. travnja, odlučili smo "riskirati" i napraviti još veći korak dalje - pokušati naučiti lemiti djecu uzrasta od vrtića do 6. razreda. Krenuli smo s kraćim uvodnim predavanjem gdje smo djeci objasnili što je to lemljenje, čime se i kako to radi, uz poseban naglasak na sigurnost i pažnju prilikom rukovanja alatima.

Ne samo da nismo precijenili djecu, već su nas oduševili svojim interesom i pedantnošću u vještini lemljenja. Nakon uvoda i pokazivanja, svi prisutni su *sami* lemili i odlemljivali komponente s tiskane pločice - uključujući i najmlađeg koji još niti u školu ne ide. Radionica koja inače po planu traje 90 minuta produžila se na dvostruko dužu.

Dok su čekali red za lemljenje, ili nakon što su lemili, onda su programirali mBotove i microbitove, ili se za nagradu i malo poigrali. 

Dvoje starijih i iskusnijih (uvjetno rečeno, 8. razred i 1. srednje) lemili su sklop s posebnim Atmel procesorom i radili program za njega kojim će se preko Bluetootha komunicirati sa smartphoneom.

Voditelji radionice bili su Ivan Guštin i Marko Pernić.