Slavko VukmanovPetu godinu za redom, Radioklub Pazin bio je domaćin RKPedu projektu – projektu predavanja, radionica i tečajeva prvenstveno tehničke tematike, besplatnih i otvorenih za sve uzraste. U razdoblju od prosinca 2014. godine do lipnja 2015. godine provedeno je 7 događanja kroz koje se uspješno educiralo 82 ljudi.

Za razliku od proteklih godina kada je RKPedu projekt tradicionalno započinjao tečajem za radiooperatora, ove je godine početak bio u znaku grafike i profesionalnih grafičkih alata koje je predstavio iskusni znalac David Ivić. U svojoj dvosatnoj radionici demonstrirao je nekoliko Wacom profesionalnih uređaja koje povezao sa svojim Apple računalom i pokazao kako se od ideje, preko skice, dolazi do konačnog rješenja, a sve to korištenjem uređaja koje grafičari koriste u svakodnevnom radu da bi digitalizirali svoje radove. Prikazao je mogućnost izrade raznih oblika umjetničkih djela poput porteta i slikanja predmeta, ali i izradu temelja za vektorsku grafiku koja se kasnije u takvom ili prilagođenom obliku može koristiti kao podloga za, primjerice, vizualni identitet nekog proizvoda ili tvrtke. Prisutni su se mogli okušati u crtanju, u čemu im je David, koji je profesor likovne umjetnosti, pomogao od crtanja do uređivanja nacrtanih radova.

Pametni satovi sve su popularnija tema, pogotovo pojavom rješenje poput Pebblea, koje je svoju slavu steklo kroz KickStarter crowdfunding kampanju. Jedan takav dobio je na poklon Ivan Guštin, predsjednik Hrvatske udruge Linux korisnika, koji je odmah krenuo s istraživanjem i prilagodbom Pebblea svojim potrebama. U svojoj je radionici objasnio povijest i osnove rada ovog uređaja, pokazao podešavanje i njegove mogućnosti, te napokon demonstrirao kako se jednostavno može napraviti i instalirati aplikacija za pametni sat. Radionica je pokazala dva pogleda: korisnički i razvojni, što je u svakom pogledu zadovoljilo znatiželju publike koja se sačinjavala upravo od te dvije skupine ljudi: korisnika i informatičara / programera.

Profesor matematike, Šimica Šuljić, te profesor Slavko Vukmanov, održali su, svatko svoje predavanje, s temama „O digitalnim nastavnim materijalima“ i „Može li iPad zamijeniti udžbenike“. Obojica su, temeljem svog dugogodišnjeg iskustva u osnovnim i srednjim školama, dali pregled digitalnih nastavnih materijala i alata koji se u takvim slučajevima koriste, te istaknuli prednosti i nedostatke uočene u radu s učenicima koristeći upravo takve materijale i tehnologije.

David Ivić ove se godine dotakao tema kako nastaju fontovi, kako se biraju i kako koriste u pripremi raznih tiskanih i digitalnih oblika, u svojem predavanju na temu „Tipografija i kaligrafija“. Kao iskusni grafičar, objasnio je i dao primjere kakvi se oblici koriste za kakve upotrebe i time zainteresirao mnoge koji o tome do tada nisu razmišljali.

Mirko Jurman, profesionalno se bavi mrežama već više od deset godina i certificirani je Mikrotik Network Associate i Routing Engineer. Osim RouterOS platforme preferira VMware virtualizacijske alate, open source rješenja te posebno bežične modele komunikacije. Za RKPedu projekt odabrao je i pripremio predavanje na temu „Mikrotik – upoznavanje s platformom RouterOS“, gdje je za cilj imao predstaviti mogućnosti RouterOS platforme kao i upoznavanje s Mikrotik paletom hardverskih proizvoda. Pokazao je upotrebu RouterOS-a u virtualnim okruženjima, a poseban je naglasak dao na moderne tehnologije – prelazak na optičke kablovske medije prijenosa podataka te na wirless N i AC standarde visoke brzine širokopojasnog prijenosa podataka.

Raspberry Pi računalo omiljeno je među hobistima zbog niske cijene, malih dimenzija i solidnih performansi. Marko Pernić, inače koordinator RKPedu projekta, održao je dvosatnu radionicu u kojoj je najprije dao kratki uvod u u mogućnosti, izvedbe, prednosti i ograničenja ovog malo računala, a zatim prešao na praktični dio u kojemu je pokazao nekoliko mogućnosti upotrebe RaspberryPI računala. Tako su se mogli vidjeti svakodnevni primjeri poput upravljanja kućnim računalnim mrežama, video nadzorom, dijeljenjem interneta, pa sve do projekata pametne kuće, za koje je bilo premalo vremena u potpunosti postaviti i prezentirati.

Posljednje u nizu predavanja ovogodišnjeg izdanja RKPedu projekta održao je Ivan Guštin, na temu Internet ekonomije. Širenje interneta u smislu brzina, broja računala, korisnika i dostupnih usluga stvorilo je nove mogućnosti života, obrazovanja i poslovanja. Mnogi internet još uvijek vide samo kao mjesto za gubitak vremena i socijalizacije, a premalo ga vide kao potencijal za osobni napredak i poboljšanje života i poslovanja. Ivan Guštin pokušao je dati pregled poznatih i manje poznatih načina korištenja interneta i njihov utjecaj na pojedince i tvrtke, s naglaskom na ekonomski aspekt, od strane IT-jevca ne-ekonomiste. Indirektno ili direktno ti se internet noviteti mogu svesti i na ekonomsku razinu: prije nedostupne ili skupe stvari postale su dostupne, jeftinije ili čak besplatne. Sve je jednostavnije jeftinije kupovati, učiti, prodavati, reklamirati se, odnosno općenito trošiti i zarađivati. Internet je ekonomiju, ekonomske postulate i računice drastično promijenio, pri čemu su neki od toga profitirali, a neki izgubili.

Share
Joomla templates by a4joomla