rkpedu2Radioklub „Pazin“  jedna je od rijetkih aktivnih udruga tehničke kulture u Pazinu, a u sklopu svoga djelovanja promiče aktivnosti koje nisu samo usko vezane uz radioamaterizam već i tehničku kulturu općenito. Slijedeći tu nit, krajem 2010. godine pokrenut je RKPedu projekt - projekt predavanja, radionica i tečajeva prvenstveno tehničke tematike. Nakon uspješne prve godine, projekt se nastavio od studenog 2011. godine do travnja 2012. godine, kada je odrađeno 10 edukacija (2 tečaja, 3 radionice i 5 predavanja), a educiralo se ukupno 115 osoba.

RKPedu2 projekt započeo je tečajem za radiooperatora. Polaznici su u dvomjesečnom tečaju savladali gradivo koje je obuhvaćalo propagacije, antene, tablice sricanja, osnove elektronike i tehnike rada na radiouređaju. Tečaj je završen uspješnim polaganjem ispita i osposobljavanjem za radiooperatora P razreda. Voditelj tečaja bio je Hrvoje Horvat (9A6XX), član Radiokluba Pazin, radioamater „A“ razreda s petnaestogodišnjim iskustvom u svim područjima radioamaterizma, te sa zapaženim rezultatima u najjačim svjetskim radioamaterskim natjecanjima.

Drugi tečaj u organizaciji Radiokluba Pazin bio je tečaj amaterske radiogoniometrije, aktivnosti koja povezuje sport i tehniku. Tečaj je bio koncipiran kao dva dvosatna predavanja, kroz koja se polaznicima predstavio ovaj hobi i dao osnovne informacije o prijemnicima koji se koriste za traženje skrivenih odašiljača, tehniku goniometriranja i snalaženja na karti, a koji su se održavali u učionici. Nakon savladanih osnovnih znanja, pristupilo se drugom dijelu tečaja, koji je mlade polaznike odveo na teren na kojemu kroz nekoliko treninga pomoću ručnih prijemnika tražili predajnike skrivene u prirodi. Održana su četiri treninga na terenima u okolici Pazina na kojima su održavana natjecanja „Istarska lisica“. Jedan od polaznika tečaja nastupio je na natjecanju u Bjelovaru i osvojio brončanu medalju. Predavač i voditelj tečaja bio je Marko Češić (9A6NCM), predsjednik Radiokluba Pazin, koji se ovim hobijem bavi 13 godina, a iza sebe ima nekoliko tečaja i više generacija uspješnih ARG natjecatelja.

Lego Mindstorms jedan je od najpopularnijih univerzalnih kompleta kojim se mogu slagati proizvoljni roboti s raznim senzorima i mogućnostima kretanja, a povezuju svima poznate Lego kocke s elementima robotike. Ivan Guštin, diplomirani inženjer elektrotehnike, nekoliko se godina, zajedno sa svojim sinovima, bavi slaganjem ovih kompleta i izradom vlastitih robota. Na dvosatnoj radionici Ivan i njegov 9-godišnji sin složili su nekoliko različitih robota napravljenih iz tog kompleta, a prikazali su i načine slaganja i programiranja. Kako su posjetitelji radionice bili većinom roditelji s djecom, svi su dobili prilike isprobati složene robote i modificirati neke njihove dijelove te analizirati dobiveni rezultat.

Ivan Guštin priredio je, uz spomenutu radionicu, za RKPedu2 projekt još dva predavanja. Prvo od njih bilo je o LibreOfficeu, najnaprednijem paketu uredskih programa otvorenog koda. Predavanje je predstavilo sam programski paket, njegovu povijest i mogućnosti, te dalo pregled razlika s najpoznatijim takvom komercijalnom paketu Microsoft Offceu. Predstavljene su i razne funkcionalnosti koje su u LibreOfficeu moguće, a u drugim paketima su vrlo loše podržane, a poseban je naglasak dan na formate datoteka koji su sve prihvaćeniji u svijetu.

Tema drugog predavanja bila je virtualizacija i alat VirtualBox. Predavač je u prvom dijelu dvosatnog predavanja objasnio što je to virtualizacija i kako je kao prosječan korisnik računala možete korisno upotrijebiti u svakodnevnom radu, edukaciji i eksperimentiranju. Drugi dio predavanja bio je usmjeren u predstavljanje VirtualBoxa, jednog od najpopularnijeg takvog programa otvorenog koda. Tako je prikazano kako koristiti Linux na Windows operativnom sustavu bez reparticioniranja diska i obrnuto, a Ivan je iz svog bogatog iskustva s ovim alatom pokazao razne upotrebe takvog alata kod kuće, prelazeći od korisnika-početnika do najnaprednijih zahtjeva programera.

Područje astronomije znalački je i ove godine obradio Branko Radoš, dugogodišnji zaljubljenik u proučavanje svemira i iskusni predavač. Prvo njegovo predavanje bilo je uvod u astronomiju. Predstavljen je povijest razvoja astronomije, Zemlje i svemirskog vremena, Sunčevog sustava, Mliječnog puta i kozmologije. Polaznici su se upoznali s modernom astronomijom i principima, orijentacijom te sazviježđima našeg neba. Ovo je predavanje bilo svojevrstan uvod u sljedeće, koje je obrađivalo teleskope i astronomske objekte. Predavač je ispričao teoriju i načine rada optičkih teleskopa, prikazao je vrste teleskopa i objasnio astronomske instrumente. Posjetitelji su se zatim preselili na terasu Radiokluba Pazin s koje su predavačevim teleskopom promatrani Mjesec, Venera i Jupiter sa svojim mjesecima.

Vrijeme, kao uvijek aktualnu temu, obradili su mladi predavači iz udruge IstraMet. Njihovi su glavni ciljevi praćenje i prognoziranje vremena za Istru te pružanje kvalitetnih meteoroloških podataka. Njihovo je predavanje Najjače zime 20. stoljeća u Istri bilo je najposjećenije predavanje RKPedu projekta ove sezone. Predavač Petar Radovan kroz prezentaciju je pokazao posjetiteljima kako su u Istri i okolici izgledale najjače zime u 20. stoljeću (s naglaskom na 1929., 1956. i 1963. godinu). Predavanje je sadržavalo fotografije i podatke (obrađene u obliku privlačnih grafova) iz Istre i okolice, a poseban osvrt dao se na analizu razloga zbog čega je došlo do takvih meteoroloških prilika. Drugo se predavanje također bavilo ekstremnim vremenskim uvjetima, ali u svijetu. Predavač Goran Kovačević odgovorio je na pitanja kako nastaju uragani, tornada, monsuni, te kakve štete mogu prouzročiti, a pokazao je i kakav je život u predjelima s ekstremnim vremenskim uvjetima.

Radionica računalnog 3D modeliranja, zamišljena kao slijed od tri predavanja s praktičnim dijelom, polaznike je upoznala s osnovnim razlikama 2D i 3D grafike. Predavač Goran Baša, diplomirani inženjer elektrotehnike, ovim se područjem bavi još od srednjoškolskih dana, a u svom portfelju ima mnogo kvalitetnih amaterskih i profesionalnih radova. Uvodno je predavanje dalo pregled u nekoliko programa za izradu 3D grafike, njihove prednosti, nedostatke i namjenu. Drugo je predavanje bilo orijentirano na besplatan Google Sketch Up program, kroz kojega su polaznici uz mentorstvo predavača napravili 3D crtež – skicu. Izrada je obuhvaćala korištenje dostupnih alata u samom programu, ali i ubacivanje gotovih modela s Interneta. Završni dio radionice odradio se u programu Bryce gdje je napravljena fotorealistična slika otoka s postavljenom radio opremom.

Sustav prijava i rezervacija napravljen je „on-line“ na http://edu.rkp.hr/, kao dodatak postojećim dinamičkim stranicama Radiokluba Pazin (www.rkp.hr), čime se postiže bolja i lakše organizacija i planiranje pojedinog događaja. Kotizacija za sve programe nije bilo. Nakon svakog pojedinog tečaja, radionice ili predavanja, na RKPedu blogu, posebnoj sekciji web stranica Radiokluba napisan je kratki izvještaj i postavljena poveznica za preuzimanje materijala s predavanja (prezentacija, video i audio zapisa).

Po završetku tečaja ili predavanja, polaznici su ispunjavali anketu o zadovoljstvu koja predavačima služi kao povratna informacija o kvaliteti njihovog događaja, a organizatorima kao temelj za poboljšanje ili prijedlog za nove teme. Kako Radioklub Pazin ne posjeduje svu potrebnu opremu za programe (projektor, platno, razglas i laptop), ona se je posuđivala od raznih izvora, na čemu im je organizator vrlo zahvalan.

Za jesen su već u pripremi nova predavanja i nove suradnje s udrugama koje djeluju na području tehničke kulture i s radioamaterima i pojedincima koji su voljni odvojiti svoje slobodno vrijeme da bi podijelili svoje znanje s drugima pružajući im ulaznicu u svijet radioamaterizma ili dobru odskočnu dasku u području koje ih zanima.

Share
Joomla templates by a4joomla