Predavanje Filipa Gembeca u Radioklubu PazinNovu sezonu predavanja u Radioklubu Pazin sa zadovoljstvom otvaramo Filipom Gembecom, mladim entuzijastom iz Pule koji se bavi prilično zahtjevnom i naprednom elektronikom - programiranjem i primjenom FPGA čipova. Za manje upućene, FPGA čipovi su univerzalni intergrirani sklopovi koji sadrže veliki broj osnovnih logičkih elemenata (AND, NAND, OR, NOR, XOR, NOT) koje se programiranjem mogu pretvoriti u čip proizvoljne digitalne funkcionalnosti, od jednostavnih sklopova pa sve do procesora posebne namjene.

Filip Gembec ima 19 godina i dolazi iz Pule. Završio je Tehničku školu u Puli, smjer Tehničar za elektrotehniku, a kao maturalni rad izradio je soft procesor modeliran u Verilogu. Hobist je elekrotehnike s naprednim znanjem o FPGA sustavima. Kreativnim pristupom rješava tehničke probleme i izrađuje niz projekata s mikroračunalima i FPGA upravljačima. Iskusan je u Xilinx Vivado razvojnom okruženju i Verilog hardware opisnom jeziku. Dobro poznaje digitalnu elektroniku i računalne arhitekture. Primjenjuje Arduino, NodeRed, MQTT, SbC, GoLang, KiCAD, Fusion360 i druge alate i tehnologije.

U predavanju "FPGA - što i kako?" pričat će o FPGA arhitekturi, proizvođačima takvih integriranih sklopova, objasnit će svoj odabir proizvođača, pokazat će u kratko proces dizajniranja digitalnog sklopa u FPGA i na kraju simulacije sintezu i implementaciju dizajniranog sustava.

Predavanje će se održati u učionici Radiokluba Pazin, M. B. Rašana 2/4 (potkrovlje), u srijedu 14. 9. 2022. s početkom u 20:00. Iako se radi o naprednijoj materiji, prisustvovati mogu svi uzrasti, neovisno o predznanju.