Natjecanja

Treći vikend ožujka već je unaprijed rezerviran u kalendaru mnogih radioamatera za jedno od najdinamičnijih radioamaterskih natjecanja - Russian DX Contest. 24-satna akcija u kojima broj veza vrlo lako prelazi i nekoliko tisuća i ove je godine ponudila vrhunsku zabavu i natjecanje. Iako se puno toga promjenilo od zadnjeg sudjelovanja tićanske - 9A1P - ekipe u kategoriji više operatora, jedan odašiljač u ovom natjecanju (daleko najkonkurentnija kategorija), nitko se nije nadao da će europski rekord čuvene ukrajinske ekipe UZ2M iz 2013. godine biti ugrožen još neko vrijeme. Zadnji nastup za 9A1P u ovom natjecanju u toj se kategoriji dogodio 2011. ostvarivši rezultat od 3200 veza i 14 milijuna bodova, što je tada bilo dovoljno tek za 10. mjesto u Europi. Ipak, krenulo se ambiciozno i ozbiljno, a rezultat na poluvremenu (nakon 12 sati) od gotovo 11 milijuna bodova navjestio je odličan rezultat na kraju. Za kraj: 3909 veza i 23,5 milijuna bodova. Nitko u 22. godine ovog natjecanja nije prijavio veći rezultat iz Europe, a ovog puta to je značilo i čvrsto vodeće mjesto u ovoj kategoriji, čak 8 milijuna više od drugoplasirane ekipe DL1A iz Minhena. Izgleda da se konačno pronašao pravi recept za ovo natjecanje! Iz Radiokluba Pazin dio ekipe sačinjavali su Patrik Hrvatin (9A5CW), Hrvoje Horvat (9A6XX) i Marko Pernić (9A8MM).

Na Tićanu - 9A1P - se početkom ožujka u vrlo zanimljivom radioamaterskom američkom natjecanju - ARRL DX Phone, u kojem je cilj ostvariti što više radio veza sa što više američkih radioamatera iz što više američkih saveznih država i kanadskih provincija, sakupila vrlo raznolika ekipa. Domaćini, radioamateri iz Poreča, Pazina i Kopra, ugostili su tako prijatelje iz talijanskih Palerma, Bologne, Udina, švicarskog Lugana, te još domaće snage iz Daruvara. Ukupno 13 članova ekipe sudjelovala je u zanimljivoj Multi-Multi kategoriji, a osim dobrog druženja ostvareno je solidno 3. mjesto u Europi sa urađenih 6100 radioveza sa sjevernoameričkim kontinentom u 48 sati natjecanja. Vrlo zanimljivo natjecanje umalo je pokvarilo vrlo ružno vrijeme popraćeno jakim vjetrom, no osim manjih problema na antenama sve je završilo na zadovoljstvo svih prisutnih.

Istarski radioamateri iz Radiokluba Poreč i Pazin na radioamaterskoj lokaciji na Tićanu ponovno su ugostili međunarodnu ekipu kako bi sudjelovali u poznatom američkom ARRL SSB natjecanju. Devetoročlana ekipa iz Njemačke, Švicarske, Slovenije i Hrvatske tako je zajedničkim radom stigla do novog hrvatskog rekorda, a smiješi se i osvajanje titule najboljih u Europi u kategoriji Više operatora, dva odašiljača (Multi-Two). Od pazinskih radioamatera u ekipi su se našli Marko Pernić (9A8MM), Dominik Anđelini (9A7MMM), Hrvoje Horvat (9A6XX) i Patrik Hrvatin (9A5CW). U 48 sati ostvareno je više od 6500 radioveza sa radioamaterima sa sjevernoameričkog kontinenta. Više detalja u radioamaterskim brojkama možete pronaći ovdje, a više detalja o samoj lokaciji Tićan možete pronaći ovdje.

Istarski radioamateri, okupljeni najčešće oko lokacije Tićan (9A1P.com), za CQWPX SSB 2015 natjecanje posjetili su svoje velike prijatelje i rivale u Prijedoru, BIH (E7DX). U vrlo ugodnoj atmosferi, deseteročlana ekipa za 48 sati natjecanja ostvarila je 5.785 veza i gotovo 24 milijuna bodova što će prema prijavljenim rezultatima značiti treće mjesto u Europi u kategoriji više operatora, jedan odašiljač. Istarsku ekipu činili su Patrik (9A5CW), Hrvoje (9A6XX), Adi (S55M) i Sonja (S53GO). E7DX i 9A1P postaje veliki su rivali u natjecanjima, ali često i zajedno organiziraju i sudjeluju u različitim aktivnostima. Podsjetimo, u studenom prošle godine za CQWW CW 2014 natjecanje E7DX ekipa bila je u gostima kod 9A1P.

U Bostonu, SAD ovog tjedna počinje WRTC (World Radiosport Team Championship), najprestrižnije radioamatersko natjecanje, radioamaterska olimpijada. Sedmi po redu WRTC, vraća se u SAD nakon 18 godina, a prema najavama ovo će biti najveći i najkonkurentniji WRTC dosad. Svake četiri godine ponajbolji radioamateri svijeta skupljaju se na jednom mjestu kako bi odmjerili snage u 24-satnom natjecanju, a pozivnicu na ovo natjecanje dobijaju samo oni koji su u kvalifikacijskom ciklusu od gotovo 4 godine sakupili najviše bodova sudjeljujući u najzahtjevnijim radioamaterskim natjecanjima. Među 59 ekipa koje će odmjeriti snage pokušavajući odraditi što više radioveza našla se i istarska ekipa u sastavu Hrvoje Horvat (9A6XX) iz Radiokluba "Pazin", te Davor Kucelin (9A1UN) iz Radiokluba "Poreč". U Boston kreću u utorak, a natjecanje će se nakon izvlačenja lokacija, sudaca i pozivnih oznakova odvijati u subotu od 14 sati po hrvatskom vremenu, do nedjelje u 14 sati. Rezultati u gotovo realnom vremenu kroz 24 sata moći će se pratiti na http://sb.wrtc2014.org

 
Joomla templates by a4joomla