ISSIako je pred samo nekoliko dana najavljena ponovna SSTV aktivnost s Međunarodne svemirske postaje, to je bilo i više nego dovoljno da se Mirko (9A3BIM) i Marko (9A8MM) pripreme za prijem slika. Eksperiment MAI-75 trajanja je dva dana po nekoliko sati, unutar koji će Međunarodna svemirska postaja emitirati sliku niske rezolucije SSTV načinom rada kako bi ju radioamateri mogli primati. Cilj eksperimenta je isprobati rad kamere Sony HVR-Z1, te Nikon D200 i D2X digitalnih fotoaparata spojenih s Kenwood TM D700 radiouređajem.

 

Oprema koju su pripremili bila je sljedeća:

9A3BIM u Radioklubu Pazin:
Uređaj: Kenwood TS-2000XE
Antena: Helix (domaće izrade; autori: 9A2SX, 9A6NCM i 9A8MM) + 5 el Yagi
PC: HamRadioDeluxe v5 beta + MMSSTV

9A8MM na svojoj lokaciji:
Uređaj: Yaesu FT-857D
Antena: 9 el Yagi
PC: HamRadioDeluxe v5 beta + MMSSTV

Prvi dan - 13. svibnja 2010.

Značaj broja trinaest kao nesretnog broja danas je svakako potvrđen. Za vrijeme prvog prolaza iznad Pazina, u 14:16 po lokalnom vremenu, nacionalni distributer električne energije iz nepoznatog je razloga odlučio prestati isporučivati istu. Mirko je, poučen dosadašnjim iskustvima za vrijeme vježbi sustava veza u kriznim situacijama, spojio radio uređaj na pripremljenu bateriju, međutim računalo se nije uspjelo pokrenuti dovoljno brzo. Marko je bio na poslu, i nije mogao udaljeno pokrenuti računalo. ISS se čuo, međutim nije slao sliku, već je bio aktivan samo nosioc.

Drugi prolaz, u 15:49 također je okarakterizirao isti problem kao i u prvom prolazu. Za ovaj su prolaz bile spremne obje lokacije, ali slike i dalje nije bilo. U ovom prolazu nije bilo ni nosioca, što su potvrdili i ostali Europski radioamateri nekoliko trenutaka nakon što je ISS izlatio iz njihovog dometa.

Treći prolaz u 17:24 bio je gotovo identičan drugom, s dodatkom što su i Mirko i Marko budno pratili stanje, i pokušali ručno korigirati dopplerov efekt, što je do sada u oba dva slučaja radilo računalo. SSTV slike nije bilo.

Četvrti prolaz bio je zadnja nada za 13. svibnja, jer eksperiment traje od 12 do 17 sati po UTC vremenu (14:00 do 19:00 lokalno vrijeme). U ovom su se prolazu čuli pokušaji astronauta da natjeraju svoj SSTV sustav na rad, no i ovaj put bezuspješno. Nekoliko puta se po par sekundi čuo val nosioc, ali slike nije bilo. Ono što se ipak čulo, i to vrlo dobro, je isprobavanje Echolink sustava od strane nepoznatog (i neidentificiranog) radioamatera na frekvenciji samo 10 kHz ispod centralne frekvencije ISS-a (145.800 MHz), čime bi, i da se slika primala, ometao prijenos.

MAI-75 se nastavlja i sutra, te će ekipa u istom sastavu strpljivo iščekivati uspjeh astronauta. Daljnje vijesti čitajte sutra u nastavku ovog teksta...

 

Drugi dan - 14. svibnja 2010.

Današnji dan je prošao u puno veselijem tonu nego prvi - astronauti su uspjeli povezati Kenwood TM D700 uređaj s VC-H1 uređajem za slanje slika i dogovorenim protokolom Martin-1 slali slike u dogovoreno vrijeme (između 12:00 UTC i 16:30 UTC), te čak i nešto iza tog vremena.

Prvi prolaz, koji je bio u 14:39, nije bio tako optimističan. Za vrijeme cijelog preleta nije se čulo nikakvo odašiljanje Međunarodne svemirske postaje, sve do pred kraj preleta, kada je ISS počeo emitirati sliku dvojice astronauta, ali nažalost prekasno da bi ga itko iz Europe uspio primiti.

Drugi prolaz bio je u 16:14 i trajao je nešto više od 9 minuta. Za vrijeme tog preleta Mirko je primio dvije kompletne i jednu polovičnu sliku, dok je Marko imao problema s računalom i primio je samo jednu polovičnu sliku.

Treći prolaz, u 17:49, Mirko i Marko odradili su zajedno. Na terasi Radiokluba Pazin pripremili su i treću antenu, kako bi se Mirko okušao u ručnoj rotaciji antene, a Marko u ručnoj korekciji dopplera, i time isprobali rad za slučaj da je dostupno minimalno opreme. Uspješno su primljene tri slike, iako s nešto šuma.

Četvrti prolaz bio je u 19:30, i u tom je prolazu Marko primio dvije slike. Mirko je testirao jednu od antena, i iz toga razloga nije uspio primiti ni jednu sliku.

Ekipa Radiokluba Pazin s nestrpljenjem čeka sljedeći ovakav eksperiment.

 

Neke od primljenih slika:

ISS SSTV

ISS

ISS SSTV

ISS SSTV

Share
Joomla templates by a4joomla