Ispis

RKPedu Martina Simicic 2014Neprekidna napajanja često su zanemarena stavka u manjim informatičkim sustavima. Da to nebi smjelo biti tako, u dvosatnom predavanju ispričao je Marino Ravnić, pred dvadesetak zainteresiranih. Osvrnuo se na realnu kvaliteta električne energije koju trošimo i objasnio zašto je važna i kako se računa, te kako proračunati kakva nam je oprema potrebna. Predavanje je održano 11. studenog 2015. u prostorijama Radiokluba Pazin, pred dvadesetak zainteresiranih IT stručnjaka i posjetitelja.

Marino je napravio podjelu UPS (Uninterrupted Power Supply) uređaja prema različitim kriterijima i time prikazao kakvih sve uređaja ima u industrijskoj i svakodnevnoj upotrebi, te koja je vrsta pogodna za kakvu upotrebu. Pojednostavio je i objasnio opis rada najčešće korištenih UPS uređaja, te pokazao koje se baterije i zašto koriste. Zanimljiva stavka bila je održavanje UPS uređaja, koju često ljudi u praksi zaborave, a vrlo je značajna za dugotrajan ispravan rad, kao i za planiranje troškova.

Prešavši na jedinice napajanja za PC računala objasnio je kako se generiraju oblici napona kakve računalo može koristiti u radu, te zašto su novija kvalitetna napajanja ponovno sve teža, umjesto sve lakša, iako se u njih ne ugrađuju transformatori. Usporedio je i naponske oblike iz utičnice s onima koje daju neprekidna napajanja, te objasnio utjecaj na jedinice napajanja za PCje ovisno o svakom od tih oblika ulaznog napona.

Predavač: Marino Ravnić Zaposlen u HOPS-u (Hrvatski operator prijenosnog sustava d.o.o.) u prijenosnom području Rijeka na poslovima upravljanja i vođenja elektro-energetskim postrojenjima. Privatno se bavi IT tehnologijama, elektronikom i elektrotehnikom.