Ispis

rkpedu3_linuxNiz predavanja i tečajeva iz tehničke kulture koji se održavaju u Radioklubu Pazin u sklopu RKPedu3 projekta započeli su u studenom. Kako je bilo na dosadašnjim predavanjima, te što vas očekuje u narednom mjesecu pročitajte u nastavku.

 

 

 

Prvo predavanje ove godine pripalo je Goranu Jedrejčiću koji je pričao o zajedničkom korištenju i sinkronizaciji Apple uređaja. Uz uvod o proizvođaču i vodstvu tvrtke kroz povijest, pokazana je povezivost iMac, iPad, iPhone i MacBook uređaja. U raspravi koja se razvila tokom predavanja posjetitelje je najviše zanimala usporedba s najraširenijim Microsoft alatima, kao i ekonomska isplativost kod korištenja tih uređaja u privatne i poslovne svrhe. Dvosatno predavanje dalo je odgovor na sva postavljena pitanja, ali i zaintrigiralo mnoge da se upoznaju s tim uređajima što su nakon predavanja mogli i učiniti, uz Goranovo vodstvo kroz operativni sustav i aplikacije.

 

O najpoznatijem računalnom sustavu otvorenog koda pričao je Ivan Guštin, predsjednik Hrvatske udruge Linux korisnika. Kroz prezentaciju koja je bila napravljena u alatima otvorenog koda i na laptopu kojega pogoni sustav otvorenog koda upoznao je posjetitelje s osnovnim pojmovima, dao pregled razvoja tih sustava i prikazao odlične usporedbe komercijalno dostupnih programa i opreativnih sustava s potpuno besplatnim programima i sustavima otvorenog koda. Ivan se u nekim dijelovima predavanja nadovezao i na Goranovo predavanja i predstavio sličnosti s tim sustavom napomenuvši da je u pozadini operativnog sustava kojega iPhone koristi zapravo freeBSD. Na predavanju je bilo mnogo primjera iz prakse gdje su velike tvrtke i jedinice lokalne samouprave u razvijenim zemljama Europe prelaskom na sustave otvorenog koda za stolna računala uštedjeli milijunske cifre na održavanju i licencama.

 

Tečaj za radiooperatora “P” razreda, kojime je i otvoren ovogodišnji RKPedu3 projekt, još uvijek je u tijeku i trajati će do četvrtka, 20. prosinca, kada će za polaznike biti organizirano polaganje ispita. Time će polazni koji polože dobiti vlastitu pozivnu oznaku i moći samostalno raditi na radiouređaju.

 

U siječnju će Petar Koraca objasniti kako se postiže visoka dostupnost u informatičkim sustavima neovisno o njihovoj veličini, te prikazati usporedbi dva najveća poslužiteljska sustava. Branko Radoš u svom će prvom predavanju prezentirati korištenje alternativnog izvora energije – solarne energije i dati primjer izgradnje potpuno autonomnog izvora napajanja za domaćinstvo, kakvog je sam sastavio i kojega već nekoliko godina koristi. U svom će drugom predavanju predstaviti značaj i korištenje elektromagnetskih niskih frekvencija općenito, prirodne pojave u VLF području i radioastronomiji.

 

Više informacija o tečajevima, predavanjima i predavačima pogledajte na edu.rkp.hr. Sva su predavanja otvorena za sve uzraste i besplatna.