Natjecanja

Istarski radioamateri, okupljeni najčešće oko lokacije Tićan (9A1P.com), za CQWPX SSB 2015 natjecanje posjetili su svoje velike prijatelje i rivale u Prijedoru, BIH (E7DX). U vrlo ugodnoj atmosferi, deseteročlana ekipa za 48 sati natjecanja ostvarila je 5.785 veza i gotovo 24 milijuna bodova što će prema prijavljenim rezultatima značiti treće mjesto u Europi u kategoriji više operatora, jedan odašiljač. Istarsku ekipu činili su Patrik (9A5CW), Hrvoje (9A6XX), Adi (S55M) i Sonja (S53GO). E7DX i 9A1P postaje veliki su rivali u natjecanjima, ali često i zajedno organiziraju i sudjeluju u različitim aktivnostima. Podsjetimo, u studenom prošle godine za CQWW CW 2014 natjecanje E7DX ekipa bila je u gostima kod 9A1P.

Istarski radioamateri iz Radiokluba Poreč i Pazin na radioamaterskoj lokaciji na Tićanu ponovno su ugostili međunarodnu ekipu kako bi sudjelovali u poznatom američkom ARRL SSB natjecanju. Devetoročlana ekipa iz Njemačke, Švicarske, Slovenije i Hrvatske tako je zajedničkim radom stigla do novog hrvatskog rekorda, a smiješi se i osvajanje titule najboljih u Europi u kategoriji Više operatora, dva odašiljača (Multi-Two). Od pazinskih radioamatera u ekipi su se našli Marko Pernić (9A8MM), Dominik Anđelini (9A7MMM), Hrvoje Horvat (9A6XX) i Patrik Hrvatin (9A5CW). U 48 sati ostvareno je više od 6500 radioveza sa radioamaterima sa sjevernoameričkog kontinenta. Više detalja u radioamaterskim brojkama možete pronaći ovdje, a više detalja o samoj lokaciji Tićan možete pronaći ovdje.

wrtc2014U srpnju iduće godine u SAD-u na World Radiosport Team Championship 2014 okupit će se 59 dvočlanih radioamaterskih timova sastavljenih od radioamatera iz 30ak zemalja koji su protekle tri godine sakupljali bodove da bi se kvalificirali na tu "radioamatersku olimpijadu". Kvalifikacije nisu nikada bile dugotrajnije, napetije i zahtjevnije i upravo zato kvalificiranje na takav događaj najveći je doseg svakog radioamatera natjecatelja. Hrvatsku će u Bostonu predstavljati 5 radioamatera - u jednom timu Hrvoje Horvat (9A6XX) i Davor Kucelin (9A1UN), u drugom timu Krešimir Kovarik (9A5K) i Richard Rilley (9A1TT), a u trećem timu Ranko Boca (4O3A) iz Crne Gore za kolegu će imati Ivu Pezera (9A3A). Za većinu ovih predstavnika to neće biti prvo WRTC iskustvo, ali zasigurno će biti posebno jer amerikanci po svemu dosad prikazanom žele pripremiti najbolji i najzahtjevniji takav događaj dosad. Više o događaju može se pronaći na wrtc2014.org.

U Bostonu, SAD ovog tjedna počinje WRTC (World Radiosport Team Championship), najprestrižnije radioamatersko natjecanje, radioamaterska olimpijada. Sedmi po redu WRTC, vraća se u SAD nakon 18 godina, a prema najavama ovo će biti najveći i najkonkurentniji WRTC dosad. Svake četiri godine ponajbolji radioamateri svijeta skupljaju se na jednom mjestu kako bi odmjerili snage u 24-satnom natjecanju, a pozivnicu na ovo natjecanje dobijaju samo oni koji su u kvalifikacijskom ciklusu od gotovo 4 godine sakupili najviše bodova sudjeljujući u najzahtjevnijim radioamaterskim natjecanjima. Među 59 ekipa koje će odmjeriti snage pokušavajući odraditi što više radioveza našla se i istarska ekipa u sastavu Hrvoje Horvat (9A6XX) iz Radiokluba "Pazin", te Davor Kucelin (9A1UN) iz Radiokluba "Poreč". U Boston kreću u utorak, a natjecanje će se nakon izvlačenja lokacija, sudaca i pozivnih oznakova odvijati u subotu od 14 sati po hrvatskom vremenu, do nedjelje u 14 sati. Rezultati u gotovo realnom vremenu kroz 24 sata moći će se pratiti na http://sb.wrtc2014.org

 

iaru75-msLea Šikić (9A5LEA), Hrvoje Horvat (9A6XX) i Marko Pernić (9A8MM) sudjelovali su proteklog vikenda u IARU HF World Championship natjecanju pod pozivnom oznakom 9A28HQ (Croatian Headquarters), odnosno ekipi sastavljenoj od 12 hrvatskih ekipa. Pazinski radioamateri pridružili su se već tradicionalno porečkim radioamaterima na Tićanu, a ukupno je za 24 sata urađeno preko 2300 radioveza sa Tićna, i gotovo 14.000 radioveza svi zajedno za hrvatsku ekipu.

Joomla templates by a4joomla